Ei yhteyttä palvelimeen
414
253672

Rolf Hanson

(Ruotsi, Syntymävuosi 1953)
Rolf hanson, "superficie picturata".
Rolf hanson, "superficie picturata".

"Superficie Picturata"

Signed Rolf Hanson and dated 2004 on verso. Panel 130 x 124 cm.

Jälleenmyyntikorvaus: Kyllä
Lähtöhinta: 

500 000 - 600 000 SEK

52 521 - 63 025 EUR

Vasarahinta: 
Ei myyty
Näyttelyt

Dunkers kulturhus, Helsingborg, "Rolf Hanson", 6 May - 3 September 2006.

Kirjallisuus

AnnCatrin Gummesson och Magnus Jensner (editor), "Rolf Hanson: Runtom hus/Around the house, Runtom trappa/Around the stair, Descendant/Remontant, Ombre portée, Superficie picturata", Dunkers kulturhus, 6 May - 3 September 2006, reproduced on full page in colour.

Lisätietoja

Målaren Rolf Hanson är en av sin generations mest uppskattade svenska konstnärer. Med rötter långt ner i den nordiska landskapstraditionen, samtidigt med blicken nyfiket öppen för världen utanför, överskrider han traditioner och regler i sina stora, färgsprakande, abstrakta målningar. Ljuset och färgen står i fokus samtidigt som formen och uttrycken tar sina olika skepnader.

Rolf Hanson har många bilder som han vill förverkliga, men söker inte en enda sanning eller bakomliggande ide enligt modernismen eller någon annan ism. Han närmar sig alltid den nya målningen med föresatsen att skapa något nytt, aldrig tidigare skådats. Han vet sällan om han kommer att lyckas men lägger alltid ner all den inlevelse och kraft som han är mäktig som människa. ”Med ett vildsint lugn”, enligt Lars Nittve, ger han sig hän i färgen och formen i bilden.

I målningen "Superficie Picturata" (bemålad yta) styr han fläckarnas tjocklek och ger dem färg, han lyfter skuggorna så att de hamnar precis där de kan lägga sig till rätta i bilden. Han förför och överraskar oss med sitt färgstarka färgval och sitt flödande tilltal. Resultatet av ett tidsödande arbete under långa dagar som kan liknas vid framväxandet av ett partitur med sidorna lagda ovanpå varandra. Ett motiv och ett tema bereds plats och utvecklas. En stilla färgton avlöser ett crescendo med en explosion av färger i flimrande flöden. Det svindlar och ljuder av klanger och rörelser. Ibland skymtar ett föremål som vi känner igen fram ur djupet av målningen frö att snart döljas av en kaskad av fuktiga jordfärger…

”Det finns inte en enda slutgiltig tolkning av mina målningar. I en abstrakt målning behöver du inte fråga dig varför eller vad. Det är som med musik. Du låter det bara hända och upplever det helt i nuet” säger Rolf Hanson.

Då och då har han lämnat måleriet för fotografi och formgivning eller för att jobba med scenografi och ingå i ”någon annans helhet”. Det är ett sätt för honom att gjuta ny energi i processerna och befrukta de olika uttrycken från olika utgångspunkter och ge nya perspektiv. De inre och yttre delarna i uttrycken smälter samman till en ny bredare bas för det som ska komma sedan.

Text: Monica Nickels

Tietoa ostamisesta