Kan inte nå servern

En modern höjdpunkt – Sigrid Hjertén, Ivan inför utsikten

Bukowskis är stolta över att presentera Sigrid Hjerténs Ivan inför utsikten, en av höjdpunkterna på vårens kommande auktion Modern Art + Design.

I början av 1900-talet reste en grupp svenska konstnärer till Paris för att ta del av de nya konstnärliga vindarna. De vände ryggen åt de traditionella konstakademierna i Stockholm och valde i stället att studera för den moderne mästaren Henri Matisse. Gruppens frontfigurer, som kom att kallas för Matisse-eleverna, var Isaac Grünewald, Sigrid Hjertén, Nils Dardel Leander Engström och Einar Jolin. Genom att utforska färgen och formen lade de grunden för en radikal förändring i sättet att skapa och se på konst. Matisse-eleverna var avantgardet som banade vägen för den moderna konsten i Sverige.

Efter återkomsten till Sverige gifte sig Isaac Grünewald och Sigrid Hjertén 1911 och samma år föddes sonen Iván. Några år senare skaffade sig paret 1914 en stor ateljé vid Stadsgården i Stockholm. Utsikten härifrån och sonen Iván kom att bli en stor inspirationskälla för dem båda, men framför allt för Sigrid, som var den av de två som hade huvudansvaret för Iván och som därmed var mest bunden till hemmet.
I auktionens målning, utförd just året 1914, står Iván i förgrunden vid ett fönster och tittar ut på kajen nedanför som sjuder av liv och rörelse. Det är stadslivet som avbildas, med nyheter som lyftkranar, ångbåtar och ånglok som förbättrade livet för den moderna människan. Färgskalan är högt uppdriven och visar på Sigrids utsökta skicklighet med toner och valörer. Perspektivet är djärvt med branta diagonaler som på ett dramatiskt sätt skär igenom motivet.

Under mitten av 1910-talet utför Sigrid Hjertén några av hennes viktigaste verk, där flera hänger på museer eller institutioner.

Ivan inför utsikten av Sigrid Hjertén från 1914 kommer att säljas på Modern Art + Design, 12–13 maj.

Efterlyses: Modern Art + Design

Bukowskis ser en ökad efterfrågan på konst och antikviteter. Bukowskis har ett stort internationellt nätverk och får återkommande förtroende att förmedla betydande konst, design och hela samlingar. Genom tryckta kataloger och omfattande marknadsföring når vi ut till kunder både i Sverige och internationellt. Vi hjälper dig att sälja till marknadens bästa priser under vårt jubileumsår. Kontakta våra specialister redan idag.

Andreas Rydén
Stockholm
Andreas Rydén
Chefsspecialist konst, Vice VD
+46 (0)728 58 71 39
Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Chef konst, specialist modern och klassisk konst
+46 (0)707 78 35 71
Eva Seeman
Stockholm
Eva Seeman
Chefsspecialist, modernt och samtida konsthantverk och design
+46 (0)708 92 19 69