Kan inte nå servern

Important Winter Sale presenterar – The Demidoff Cup


The Demidoff Cup


Gjord från familjens eget utvunna sibiriska guld och tillverkad av guld- smeden Morell i Paris, kombinerar den Demidoffska guldkoppen ryskt överflöd och extravagans med fransk kejsarstil av högsta klass, passande för en av sin tids rikaste familjer och tillika stora beundrare av Napoleon. Dekoren av miniatyrmålningar föreställande utvinning av guld, koppar och järn pekar inte bara på själva koppens bakgrund utan är också en tydlig påminnelse om familjens välstånd som grundats på gruv- och metallindustri. Demidoffska Guldkoppen blir på detta sätt inte bara ett utsökt exklusivt konstföremål utan också en förkroppning av ätten Demidoff som i sig illustrerar dess storhet.
Dynastin Demidoff
Demidoff kom att bli en släkt av ledande ryska industrimän under 17 och 1800-talet. Familjens anfader Nikita Demidoff (1656–1725) kom dock från enkla förhållanden. Han var son till en smed från Tula, Demid Antufiev, som med tiden kom att stå nära Peter den Store. Nikita uppvisade stor företagsamhet och tillverkade bland annat gevär och tsar Peter fick upp ögonen för honom då dessa var billigare än importerade av samma kvalitet och gjorde Nikita till huvudleverantör av gevär till ryska armen. Han stimulerade Demidoffs industriella talang genom att favorisera honom med olika privilegier och Nikita byggde en av Rysslands första metallurgiska anläggningar 1694–96 och anlade fyra till i Uralerna mellan 1716–1725. 1702 förärades Nikita efternamnet Demidoff istället för Antufiev.
Det var under kriget mellan Sverige och Ryssland 1700–1721 som Demidoffs vapenfabriker blev huvudleverantör till de ryska styrkorna. Man levererade krigsmateriel såsom kanoner, svärd, pistoler mm för halva marknadspriset och i tid! För sin insats att vara behjälplig i besegrandet av Sverige adlades Nikita den 21 september 1720 av Peter den Store.
Nikitas äldste son Akinfiy Nikitich Demidoff (1678–1745) byggde vidare på familjens imperium med åtta vapenfabriker och stålgjuterier mellan 1717–1735. Vidare började han gruvbrytning i Uralerna och västra Sibirien, silver- och ädelstensgruvor. För sina tjänster upphöjdes han och hans bröder till ärftligt adelskap.



Vid slutet av 1700-talet kom familjen att bli en av Rysslands rikaste familjer, bl a stod man för 40% av allt ryskt gjutjärn, och tillhörde samhällets elit.
Sönerna ärvde enorma förmögenheter och blev kända för sina extravaganser men också för sin välgörenhet. Den yngre, Nikita Akinfievich Demidoff (1724–1789) ägde gruvor och stålverk i Uralerna och Sibirien samt enorma landområden. Han var den förste i släkten som var konst- och vetenskapsmecenat. Han var berest och korresponderade med Diderot och Voltaire.
Hans son, sedermera beställaren av auktionens Guldkopp, Nikolaj Nikitich Demidoff (1773–1828) var bara femton då fadern dog och han ärvde hans industriella imperium med 8 metallfabriker och 12.000 livegna som genererade enorma inkomster. Som ung var han en sådan slösare att han tidvis sattes under förmyndare. 1797 gjorde han ett lysande äktenskap då han gifte sig med baronessan Elizabeth Stroganoff. Paret slog sig ner i Paris i hôtel de Brancas-Lauragais och blev stora Napoleonsupportrar. De alltmer ansträngda relationerna mellan länderna tvingade paret att flytta via Italien till Moskva 1812. I samband med Napoleons invation av Ryssland satte Demidoff upp och finansierade ett eget infanteriregemente som han själv kommenderade.
Med tiden förbyttes slösaren till en framgångsrik affärsman och kom att dubbla sin förmögenhet. 1819 utnämndes Nikolaj till ambassadör vid hovet i Toscana. I närheten av Florens köpte han 42 hektar träskmark som förvandlades och från 1827 lät uppföra Villa di San Donato. Han var en samlare av rang och villan, eller snarare palatset, försågs med 14 officiella visningssalar där hans ovärderliga samlingar konst, romersk och grekisk skulptur (idag i Eremitaget, St Petersburg), teckningar, möbler, vapen (i dag i Wallace Collection, London), objets d´art, med mera ställdes ut. Det sägs att Nikolajs samlingar i hans olika residens i Paris, St. Petersburg, Moskva och San Donato var dåtidens största i privat ägo. Han var också en stor välgörare som finansierade skolor, sjukhus och välgörenhetsorganisationer i regionen. För sina insatser upphöjdes Nikolaj till Greve av San Donato av Leopold II av Toscana. Då han dog 1828 ärvdes han av sönerna Pavel (1798–1840) och Anatole (1812–1870).



‘Koppen tillverkades av det första guldet

som hittades vid Nijnotaguillsk guvernementet Perm

i Sibirien år 1824 och var en gåva till

Anatole Demidoff från hans far.’


› 255. Paradkopp med fat, "The Demidoff cup", guld och emalj,
Gabriel-Raoul Morel, Paris, daterad 1824.
› Utrop 4 000 000 – 6 000 000 SEK



Till objektet

[[Till katalogen]](/auctions/637/home)



Detaljer av emaljminiatyrerna illustrerande brytning av guld, koppar och järn.

Verket säljs på Important Winter Sale 8–10 december.
Visning 2 – 7 december, Berzelii Park 1, Stockholm.
Öppet Vardagar 11–18, helg 11–17.
Auktion Live 8 – 10 december, Arsenalsgatan 2, Stockholm.


Mot bakgrund av nya rekommendationer kommer Bukowskis fr.o.m. den 1 december be besökare
till visningen av Important Winter Sale att uppvisa vaccinationsbevis för Covid-19, vilket gäller för
evenemang inomhus för mer än 100 personer. Vi ber dig vänligen notera detta.


För förfrågningar & konditionsrapport Kontakta kategorispecialist


Carl Barkman
Stockholm
Carl Barkman
Chefsspecialist Fine Art och antikviteter
+46 (0)708 92 19 71
Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61