Kan inte nå servern

Magnifikt mästerverk av Josef Frank på Modern Art + Design


Josef Frank

”Apskåpet”, Firma Svenskt Tenn, ca 1941


Bukowskis presenterar inför Modern Art + Design ett enastående skåp, ritat av en av Sveriges mest älskade formgivare, Josef Frank.


Skåpet, som troligen är en specialbeställning, är unikt i sitt slag och i dagsläget känner vi endast till detta exemplar. Det har varit hos samma familj sedan 1940-talet och har aldrig varit ute på marknaden tidigare. Skåpet är tillverkat i mahogny, med två dörrar och sidor tapetserade med totalt 40 olika handkolorerade franska gravyrer ur Comte de Buffons klassiska verk "Histoire Naturelle" från 1794, med motiv av varierade primater. De är inramade i fält med lister av ek. Även inredningen är klädd i ek med tre lösa flyttbara hyllplan.

Det finns ett skåp dokumenterat i Svenskt Tenns Arkiv: ”Skåp med kopparstick - modellnummer 1140”. Här finns även en notering: ”Buffons naturalhistoria, Apskåpet”. Skåpet i auktionen är mycket ovanligt då det är indelat i flertalet inramade fält.

Josef Frank ritade år 1937 det första skåpet tapetserat med florala planscher ur Palmstruchs flora, senare Lindmans flora. Han kom att göra flera olika varianter med textil, läder, kartor och som i detta fall där Frank använt handkolorerade franska gravyer från Comte de Buffons klassiska verk "Histoire Naturelle".





Det känns fantastiskt roligt att vi på Bukowskis har fått förtroendet att sälja detta skåp, helt unikt i sitt slag, både vad gäller motivet med apor och inramningen av varje gravyr, ett utförande som vi aldrig har sett förut.

Camilla Behrer, Specialist design & modernt konsthantverk






Georges-Louis Leclerc de Buffon, född 1707 i Bourgogne, var en fransk upplysningsfilosof och naturforskare, känd för sitt verk ”Histoire naturelle”. Han var även ledamot av Franska vetenskapsakademien och Franska akademien. Buffon har ofta uppmärksammats för sin kritik av Carl von Linnés systematisering av naturen. Han hade ett betydelsefullt inflytande på den nästkommande generationen biologer, såsom Jean-Baptiste Lamarck och Charles Darwin.

Ernst Mayr, en av 1900-talets ledande evolutionsbiologer, skrev att: "Buffon verkligen var fadern till allt naturhistoriskt tänkande under 1700-talets andra hälft". Han anses ha varit en av de första naturforskarna som erkände ekologisk succession, men tvingades senare av teologikommittén vid universitetet i Paris att ta tillbaka sina teorier om geologisk historia och djurens evolution, eftersom de stod i strid med den bibliska skapelseberättelsen.




Skåpet har de senaste åren, från ca 1941 och framåt befunnits sig hos företagsledaren och finansmannen Axel Wenner-Grens familj. Det förvärvades på Svenskt Tenn till säljarens föräldrar en kort tid efter att de gifte sig. Föräldrarna var båda mycket intresserade av konst och kultur, mamman arbetade med silversmide och fadern som var advokat kom bl a att arbeta för Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur och Världshälsoorganisationen i Kongo, Persien och Korea.


Skåpet säljs under höstens Modern Art + Design den 16 november. Utrop 2 000 000 – 2 500 000 SEK.


Visning:10–15 november, Berzelii Park, Stockholm.
Öppet: mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–16.
Auktion: 16–17 november, Arsenalsgatan 2, Stockholm.



Läs mer om auktionen


Konditionrapport & förfrågningar Kontakta kategorispecialist


Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61
Eva Seeman
Stockholm
Eva Seeman
Chefsspecialist, modernt och samtida konsthantverk och design
+46 (0)708 92 19 69
Camilla Behrer
Stockholm
Camilla Behrer
Chef Design, specialist modernt och samtida konsthantverk och design
+46 (0)708 92 19 77
Jonatan  Jahn
Stockholm
Jonatan Jahn
Ansvarig specialist samtida och modern design
+46 (0)703 92 88 60