Kan inte nå servern

Specialistens val – Amanda Wahrgren berättar om Modern Art + Design


Specialistens val Amanda Wahrgren


Vi har talat med Amanda Wahrgren, Specialist modern konst och grafik, som berättar om utbudet på höstens Modern Art + Design inför auktionen den 16–17 november. Hon passar samtidigt på att lyfta några av sina personliga favoriter.

Vad kan vi se fram emot gällande höstens Modern Art + Design auktion?

– Konstavdelningen på höstens Modern Art + Design innehåller ett rikt utbud med de mest intressanta svenska och internationella konstnärerna verksamma under 1900‐talet. Sammanställandet av en auktion är alltid ett spännande arbete, man upptäcker konstant nya konstnärsnamn och nya favoriter!

Kika gärna igenom katalogen online och tveka inte att komma förbi på visning. Du kan också maila eller ringa mig så hittar vi en tid som passar. Välkommen!


När är det visning och auktion?

Visning:10–15 november, Berzelii Park, Stockholm.
Öppet: mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–16.
Auktion: 16–17 november, Arsenalsgatan 2, Stockholm.





Läs mer om auktionen och utforska hela katalogen













Jan Schoonhoven ”R 62-20”.


Jan Schoonhovens konstnärskap präglas av ett undersökande av ljusets ständigt föränderliga effekt på hans säregna, vita skulpturala reliefer. Reliefens uttryck förändras i takt med hur ljuset och skuggorna faller och den ändrar utseende vilket ger ett levande konstverk. Den aktuella reliefen, ”R-6-20” från 1962, är typisk för Schoonhovens produktion och fascinerar med sitt föränderliga uttryck.


Till ”R 62-20”












Arthur Hayward, "The butterfly dress"


Den brittiske konstnären Arthur Hayward är ett nyupptäckt konstnärsnamn för mig. Den fantastiska målningen "The butterfly dress" ställdes ut på Royal Academy 1933 och är målad med närmast fotografisk skärpa. Kompositionen med den allvarsamma flickan i sin rikt dekorerade klänning framför konstnären som skymtar i spegeln för tankarna till Jan van Eycks ikoniska Arnolfini-porträtt. En underbar målning att vila ögonen på!



Till ”The butterfly dress”



Alfred Lenica, ”Kompleks”


Att Alfred Lenica var både bildkonstnär och verksam som professionell musiker är tydligt i hans säregna och tekniskt raffinerade kompositioner som auktionens suggestiva ”Kompleks” från 1962. Även om Lenicas målningar vid första anblicken framstår som en lek med abstrakta former uppbyggda av olika färger, fläckar, linjer och dynamiska grupperingar uppmuntrar titlarna han gav verken till en mer eftertänksam tolkning. Hans främsta mål var att genom måleri hitta ett sätt att kommunicera upplevelser och känslor som är svåra att sätta ord på och för honom var det också det som gjorde att måleri liknade musik.



Till ”Kompleks”



Einar Jolin, ”Två målarinnor”


Avdelningen för svensk konst innehåller ett flertal fantastiska 1910-talsmålningar av Einar Jolin. ”Två målarinnor”, tidigare känd som ”Systrarna”, målades 1918 och ställdes för första gången ut på den ikoniska utställningen ”Yngre svenska konstnärer” på Liljevalchs 1918 och hyllades som en av höjdpunkterna i dagspressen. 1910-talet var en formbar period för konstnären och i det aktuella verket ser man tydligt läraren Matisses påverkan men med Jolins egna stiliserade och eleganta stil. De två kvinnliga konstnärerna är avbildade i ett ögonblick av intimitet i en varm färgskala, troligen omgivna av sina egna konstverk.



Till ”Två målarinnor”













Vert Lundquist, ”Vid Hasselbacken - Nattstyke från Djurgården”


Jag tycker alltid som bäst om Evert Lundquists måleri när han arbetat med den blåa paletten. Auktionens målning "Vid Hasselbacken - Nattstyke från Djurgården" är utförd 1938 och Lundquist briljerar här med sitt pastosa måleri. Likt de äldre mästarna låter han ett dramatiskt spel mellan ljus och mörker dominera målningen och det stora formatet bidrar till att vi som betraktare sugs in och uppslukas av bilden.



Till "Vid Hasselbacken - Nattstyke från Djurgården"



Kontakta våra specialister


Amanda Wahrgren
Stockholm
Amanda Wahrgren
Specialist modern konst, grafik
+46 (0)702 53 14 89
Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Chef konst, specialist modern och klassisk konst
+46 (0)707 78 35 71
Andreas Rydén
Stockholm
Andreas Rydén
Chefsspecialist konst, Vice VD
+46 (0)728 58 71 39
Marcus Kinge
Stockholm
Marcus Kinge
Specialist grafik
+46 (0)739 40 08 27
Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61