Kan inte nå servern

Modern Art + Design – Lena Rydén berättar om sina favoriter


Specialistens val Lena Rydén


Vi har talat med Lena Rydén, Chef konst, specialist modern och klassisk konst, som berättar om utbudet på höstens Modern Art + Design där visning pågår just nu inför auktionen den 16 - 17 november. Hon passar samtidigt på att lyfta några av sina personliga favoriter.

Vad kan vi se fram emot gällande höstens Modern Art + Design auktion?

– Den moderna auktionen ligger mig mycket varmt om hjärtat. Den omfattar den banbrytande konsten från 1900-talets början, då ett helt nytt kapitel inleddes i konsthistorien, fram till nästa paradigmskifte runt 1960-talet. Denna auktion är ovanligt rik och innehåller både svenska och internationella modernister i alla prisklasser. Det är alltid några verk som sticker ut och som blir ens personliga favoriter. Jag känner mig väldigt privilegierad som får arbeta med mitt största intresse.

Kika gärna igenom katalogen online och tveka inte att komma förbi på visning. Du kan också maila eller ringa mig så hittar vi en tid som passar. Välkommen!


När är det visning och auktion?

Visning: 10–15 november, Berzelii Park, Stockholm.
Öppet: mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–16.
Auktion: 16–17 november, Arsenalsgatan 2, Stockholm.




Läs mer om auktionen och utforska hela katalogen








Pablo Picasso, ”Homme barbu de trois-quart/Version profil d’un homme”, 1942-43


Under hela Picassos konstnärskap var den mänskliga kroppen och porträtt återkommande favoritmotiv. Redan hans tidigaste verk visar på en exceptionell förmåga att fånga karaktären och sinnesstämningen hos modellen.
Auktionens finstämda porträtt är utfört i tusch på papper, på baksidan har Picasso tecknat ytterligare ett porträtt som även det är signerat. Teckningen såldes på en auktion i Paris 1952 och i samband med denna auktion såg Daniel-Henry Kahnweiler, Picassos gallerist, till att teckningen signerades. Det är alltid fantastisk att få in internationella verk av de stora mästarna, när det dessutom finns en spännande proveniens så ger det en extra dimension till föremålet.


Till ”Tête d'homme”





Maurice Utrillo, ”Vue de Corte”


Mest känd är Utrillo för sina Paris-motiv från framför allt Montmartre och Montmagny, men han utförde även vyer från England och Korsika. I oktober 1912 reste Utrillo med sin mor och sin blivande svärfar till Belgodère på Korsika där han målade auktionens målning "Vue de Corte", ett motiv från den gamla huvudstaden på Korsika. Denna målning har ingått i en annan känd konstnärs samlingar, Carl Milles. När Milles bodde i New York blev han en frekvent besökare hos den välrenommerade konsthandeln M. Knoedler & Co på 14 East 57th Street i New York där han köpte auktionens målning som sedan hängde i musiksalen på Millesgården i Stockholm. Proveniensen för denna målning är exceptionell och visar på att den ansågs som ett mästerverk redan i början av 1900-talet.


Till ”Vue de Corte”




Sigrid Hjertén, ”Kalkklippan, St Aubin”


Länge ansågs Sigrid Hjerténs målningar från 1930-talet, då hon behandlades för sin psykiska ohälsa på Beckomberga, som mindre intressanta än hennes tidiga produktion. Idag har man omvärderat dessa senare verk, då hon ofta återkommer till tidigare motiv. Precis som i van Goghs allra mest berömda målningar från sjukdomstiden så tycker jag att Hjertén i hennes målningar från 1930-talet har en nerv och intensitet som är väldigt spännande. ”Kalkklippan, St Aubin” är utförd för nästan 100 år sedan men kunde lika gärna vara målad idag, så tidlös och stark är den.


Till ”Kalkklippan, St Aubin”




Peter Dahl, ”Vårat rum VII”.


Bukowskis har genom åren sålt många spännande och betydande samlingar. Denna målning av Peter Dahl ingår i Lars Wetterlings collection, där del ett såldes på vår Contemporary-auktion i oktober och del två nu säljs på Modern Art & Design. Det är ett extra stort förtroende att få sälja någons samling och det är ofta en ganska känslomässig process från inlämning till försäljning. Det är också extra roligt att få arbeta med samlingar och lära känna människan bakom. En samling kan se ut på många olika sätt men gemensamt är samlarens kärlek och passion för verken som ofta har inköpts under en hel livstid.


Till ”Vårat rum VII”


Kontakta våra specialister


Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Chef konst, specialist modern och klassisk konst
+46 (0)707 78 35 71
Amanda Wahrgren
Stockholm
Amanda Wahrgren
Specialist modern konst, grafik
+46 (0)702 53 14 89
Marcus Kinge
Stockholm
Marcus Kinge
Specialist grafik
+46 (0)739 40 08 27
Andreas Rydén
Stockholm
Andreas Rydén
Chefsspecialist konst, Vice VD
+46 (0)728 58 71 39
Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61