1031851

192. LOVISA RINGBORG, "Untitled", 2004, from the series "Wonderland".

Signed Lovisa Ringborg and numbered 1/5 on verso. C-print mounted to aluminum and framed, image 74 x 99 cm.

Droit de suite
Yes
Provenance

Acquired directly from the artist by the current owner.

Estimate
35 000 - 40 000 SEK / 3 472 - 3 968 EUR
Hammer price
Unsold

Exhibitions

MAQS Lawfirm, Göteborg, 2005.

The series Wonderland has been exhibited at, among others:
Hasselblad center, Göteborg, "Ny nordisk fotografi", 20 May – 27 August 2006.
Kungsbacka konsthall, 2007.

Related content

“Wonderland” - på svenska översätts det till “Underlandet” vilket givetvis för tankarna till Lewis Carrolls välkända berättelse om Alice i Underlandet. Lovisa Ringborgs fotosvit om 17 olika motiv utförda mellan 2004 och 2006 refererar dock inte i huvudsak till Carrolls bok utan beskriver snarare en inre resa. Hur en människas inte och yttre värld är i ständig förändring. Under barndomen förändras självbilden och världsbilden som mest, barnet betraktar de vuxna och kan välja att följa eller ifrågasätta deras normer och ideal. Barn besitter en fantastisk gränslöshet som tar sig uttryck i sagor, drömmar och magiskt tänkande – gränserna mellan verklighet och fantasi är flytande. Bildsviten ”Wonderland” beskriver helt enkelt barndomens olika världar.

Lovisa Ringborg är en mästare på att skapa stämningar i sina bilder. Hon skapar sina verk genom att med omsorgsfull efterbearbetning sammanfoga flera olika fotografier och detaljer till en ny helhet. Verkens kompositioner och dunkla ljussättning skvallrar om att det klassiska måleriet är en av hennes inspirationskällor. Hon utgår från sin egen bildbank som byggts upp över tid och består av en mängd konsthistoriska referenser från barock till samtida måleri. Detta kombinerat med egna naturupplevelser, drömfragment och hennes egen livshistoria. I sin fria inställning till motiven påminner hon ibland mer om en målare än om en fotograf, särskilt i sina senare verk.

2008 tog Lovisa Ringborg sin magisterexamen vid Högskolan för fotografi i Göteborg. Hon har tilldelats flera stipendier, 2010 utsågs hon t.ex till Hasselbladsstiftelsens Victor-stipendiat. Efter några år i New York återvände hon till Sverige, sedan dess har hon haft flera utställningar här och utomlands. Senast 2017 fick hennes separatutställning ”Night Remains” på Galleri Cecilia Hillström i Stockholm mycket fina recensioner.

Contact the cataloguer

Karin Aringer

Stockholm

Karin Aringer
Specialist Photography, Contemporary Art,

+46 (0)8 614 08 57
karin.aringer@bukowskis.com

Purchasing info

Terms & Conditions details

Transports

How do I place a bid

Create account