Subscribe to our newsletter

Get exclusive content about Bukowski's fantastic anniversary year, our auctions, exhibitions and special events.

221
1187782
Ola Billgren
(1940-2001)
Ola billgren, "sagan (snövit)".
Ola billgren, "sagan (snövit)".

"Sagan (Snövit)"

Signed Ola Billgren and dated -87 on verso. 74 x 62 cm.

Droit de suite: Yes
Estimate: 

200 000 - 250 000 SEK

18 639 - 23 299 EUR

Hammer price: 
180 000 SEK
Provenance

Stockholms Auktionsverk, 28 April 2004.
Private collection, acquired at the above auction.

Related content

För Ola Billgren var alltid den fotografiska bilden viktig för arbetsprocessen. På 1960-talet, när hans konst med fotorealistisk skärpa återgav hans närmsta omgivning, kom inspiration från filmen och litteraturen, från den illustrerade pressen och från den samtida vardagen. Under 1970-talet gick Billgren vidare med ett friare måleri och kunde med större konstnärlig frihet undersöka måleriets möjligheter. Nu hade han blivit en etablerad konstnär som ställt ut runtom i världen. Billgrens akademiska och nästintill vetenskapliga inställning till måleriet gjorde att han aldrig stannade upp. Han sökte utmaningen och 1980-talet bröt mot de tidigare årens motivval. Nu blickade konstnären istället ut över städer och stadsvyer, både från fotgängarens perspektiv och från katedraltoppar, i städer runtom i Europa. Den röda färgen bröt igenom och från att endast ha dansat över ytan, som i ”Sagan (Snövit)” från 1987, bredde sig färgen ut över dukarna. Billgren skapade på 1990-talet nästan monokroma målningar, där motiven under lager av färg kunde anas i bakgrunden. Fortfarande var den fotografiska bilden viktig som förlaga och inspiration, men färgens måleriska effekter på duken gavs allt större tyngd och bar på så vis Billgrens måleri framåt. Verket ”Män vid havet”, utförd 1995, är ett utmärkt exempel på denna period i Billgrens konstnärskap.

-”Vi gjorde en längre resa till Italien 1995. Vi reste bland annat till Pompeji, vi besökte Tivoli och Villa d’Este. Ola fotograferade mycket under hela resan. Väl hemma tog han fram bilderna och lät dem inspirera honom i arbetet med måleriet”, berättar Anita Nilsson Billgren.
Resan resulterade i en serie målningar med antikiserande motiv. De vittnade om vikten av resan och betydelsen av de intryck Ola Billgren burit med sig tillbaka till Sverige. Bakom konstnärens abstraherande ytor framträdde klassiska formspråk, arkitektoniska detaljer och skulpturer.

I auktionens målning, ”Antikstudie” har konstnären tydligt inspirerats av besöket i Italien, några år tidigare. Ett från början tydligt måleri har genom konstnärens varsamma hand getts en drömlik och suggestiv ton och den grå färgen har försiktigt förts över ytan på ett omisskännligt Billgrenskt vis.

Auction info
Purchasing info
Contact specialist
Marcus Kinge
Stockholm
Marcus Kinge
Specialist Art
+46 (0) 739 400 827