474
1228530
Olle Olsson-Hagalund
(Sweden, 1904-1972)
Olle olsson-hagalund, "vintermorgon".
Olle olsson-hagalund, "vintermorgon".
Olle olsson-hagalund, "vintermorgon".
Olle olsson-hagalund, "vintermorgon".
Olle olsson-hagalund, "vintermorgon".

"Vintermorgon"

Signed Olle Olsson Hagalund. Executed in the 1960s. Canvas 46 x 55 cm. By the artist painted frame.

Droit de suite: Yes
Estimate: 

250 000 - 300 000 SEK

23 719 - 28 463 EUR

Hammer price: 
220 000 SEK
Provenance

Ragnar Holm.

Exhibitions

Liljevalchs konsthall, Stockholm, "Olle Olsson-Hagalund Minnesutställning", 1973.

Related content

Olle Olsson-Hagalund skildrade människorna omkring sig med medkänsla, ömhet och beundran. I hans älskade Hagalund, där han föddes år 1904 fanns hela världen i miniatyr, i alla fall för Olle Olsson. Den charmiga miljön och människorna blev hans främsta motiv. Det mångfacetterade samhället och alla de strävsamma individualisterna befolkar hans idag berömda och eftersökta konstverk. Han skildrade deras tillvaro med största respekt, men med en skicklig observatörs skarpa blick för lustigheter.

Olle Olsson lade till Hagalund till sitt namn för att hedra den stadsdel som han älskade så mycket och återkommande skildrade i sina målningar. När man började riva i Hagalunds kvarter på 1960-talet för att bygga nytt och modernt stred han för att bevara de äldre och, i hans tycke, mycket vackrare byggnaderna. Den lilla blomsterbutiken i auktionens målning står något ensam mellan fabriksbyggnader och moderna höghus. Färgerna i de tre färgsprakande blomsterbuketterna framför blomsterbutiken går igen i hela målningen. Det röda i bokstäverna i den stora skylten och de bakomliggande fabriksbyggnaderna, det blå i de nybygga höghusen, kvällshimlen och i blomsterbutikens fasad. Den varma gula färgen har han använt till blomsterbutikens skylt och den äldre byggnaden till höger.

Olle Olsson-Hagalund var en otroligt skicklig kolorist som med en unik känsla byggde upp sina kompositioner utifrån olika färgaccenter.

Auction info
Purchasing info
Contact specialist
Amanda Wahrgren
Stockholm
Amanda Wahrgren
Specialist Modern Art, Prints
+46 (0)702 53 14 89