645
1215497
Two bronze mirrors with mythical animals, Tang dynasty (618–907).
Two bronze mirrors with mythical animals,  tang dynasty (618–907).
Two bronze mirrors with mythical animals,  tang dynasty (618–907).
Two bronze mirrors with mythical animals,  tang dynasty (618–907).
Two bronze mirrors with mythical animals,  tang dynasty (618–907).

The pierced central knop surrounded by fruits and mythical beasts, the raised border, the silvered surface with areas of green encrustation. Diameter 11,1-11,2 cm.

Wear, tarnished. Chips.

Droit de suite: No
Estimate: 

5 000 - 7 000 SEK

472 - 660 EUR

Provenance

From the collection of a Swedish conneisseur antiques with a great passion and intereset for Asian art, especially bronze mirrors, the mirrors were brought together from the 1950-60, thence by descent within the family.

Related content

Så tidigt som 2000 f.Kr. var bronstekniken mycket utvecklad i Kina, och föremål gjorda av denna legering av koppar, tenn och bly betraktades som lyxvaror, reserverade för den aristokratiska klassen. Bland dessa eftertraktade bitar fanns små bronsspeglar, några kompakta och bärbara nog för att hållas i ena handen, och andra stora och tunga nog för att kräva stativ. Vanligtvis gjutna från lerformar var de starkt polerade på ena sidan, med en reflekterande yta, medan den andra sidan var dekorerad med intrikata mönster och mönster som avslöjar en häpnadsväckande nivå av skicklighet och konst i sitt hantverk. Fåglar, drakar och ormar var vanliga motiv i de tidigaste speglarna. Senare, mer sofistikerade och komplicerade mönster inkluderade mytologiska figurer, gudar, djur i den kinesiska zodiaken, abstrakta mönster, bakgrundsstrukturer, inskriptioner,
Att dessa speglar uppskattades av sina ägare är uppenbart inte bara med tanke på deras fina hantverk utan också på grund av relaterade artefakter som pekar på hur de uppskattades. En keramisk gravfigur från ungefär det första århundradet f.Kr. visar en kvinna som tittar in i en spegel medan hon applicerar pulver i ansiktet. En omfattande kosmetisk uppsättning inkluderar en bronsspegel från omkring det första århundradet e.Kr., åtföljt av en silkebrosadpåse, en ullpulverpuff och en lackerad trälåda. Artefakter som dessa, tillsammans med själva speglarna, ger ett fascinerande inblick i deras användares privata liv.

Auction info
Purchasing info
Contact specialist
Cecilia Nordström
Stockholm
Cecilia Nordström
Specialist Asian Ceramics & Works of Art, European Ceramics and Glass
+46 (0)739 40 08 02