No connection to server
621
1383910

Elsa Beskow

(Sweden, 1874-1953)
Estimate
100 000 - 125 000 SEK
9 090 - 11 400 EUR
9 520 - 11 900 USD
Hammer price
90 000 SEK
This item is subject to export restrictions. You can contact the cataloguer for further guidance or read more here
Covered by droit de suite

By law, the buyer will pay an artist fee for this work of art. This fee is 5% of the hammer price, or less. For more information about this law:

Sweden: BUS
Finland: Kuvasto

Purchasing info
Elsa Beskow
(Sweden, 1874-1953)

"Mors lilla Olle och andra visor af A.T"

Signed EB and dated 1903. Watercolour and hightening white 35 x 24.5 cm.

More information

"Mors lilla Olle och andra visor af A.T. Bilder af Elsa Beskow" innehåller flera av de allra mest uppskattade barnvisorna som det än i dag sjungs och nynnas på. Elsa Beskows och Alice Tegnérs samarbete är ett exempel på ett oerhört lyckat sådant. Så pass lyckat att Tegnér kommit att kallas ”barnvisans moder” och Beskow ”bilderbokens mästare”. Deras verk möter än idag, mer än 100 år senare, ständig efterfrågan och ny publik. Före de gemensamma framgångarna hade de båda, på olika håll, skapat ett namn var för sig. Alice Tegnér hade ute i Djursholm vunnit en publik för sina omtyckta barnvisor (genom sin svåger som var boktryckare) och de fick snabbt fäste i de borgerliga hemmen. Vid denna tid fanns knappt visor avsedda för barn varför Alice improviserade och tonsatte äldre barnkammarrim samt egna berättelser. Hon och maken Jakob flyttade till det nybyggda Djursholm där Alice engagerade sig i kyrkan och kom att arbeta som kantor. I Djursholm kom även teologen och konstnären Nathanael Beskow att slå sig ned tillsammans med sin hustru Elsa. År 1889 gav Elsa ut barnboken "Sagan om den lilla, lilla gumman" som blev mycket uppmärksammad varefter följde en rad sagor och illustrationer som gjorde att Elsa Beskow behärskade svensk barnboksutgivning i över 50 år.
1895 möttes de båda konstnärliga kvinnorna då Tegnérs bjöd hem Beskows. Enligt Alices dagboksanteckningar bjöds det på: ”svamplåda, grönkålssoppa, kalvstek, sockerärter, gurka, äppelkompott. Kaffe i almbersån”. Det hela blev en stor succé och de båda kvinnorna kom därefter att umgås och ur vänskapen växte fram ett professionellt samarbete. "Mors lilla Olle och andra visor av Alice Tegnér" gavs ut 1903 och kom att bli det första samarbetet mellan Tegnér och Beskow. Det föreliggande katalognumret är originalomslaget till sångboken vilken har kommit att bli en av de mest älskade visböckerna och har sedan dess utkommit i nya utgåvor och omarbetningar, senast 2014 med anledning av 150-årsjubileet av Alice Tegners födelse. I denna utgåva ingick bl. a. "Blåsippan", "Ekorren", "Mors lilla Olle", Bä bä vita lamm", "Sov du lilla videung" och "Småjäntorna". Det som gjorde sångerna till en framgång var att både Elsa och Alice, vid sidan av sitt skapande, skötte hem och barn varvid visorna bygger på historier ur vardagen samtidigt som barnen i illustrationerna, till stor del, hämtades från de egna hushållen. I det aktuella katalognumret kan vi se hur påskrifter avslöjar deras identitet, från vänster står Gunnar Beskow, sedan ett par ”Djursholmsflickor” och Sven Göthe.

Create an account on Bukowskis
  • Get started with buying and selling
  • Favourite items
  • Save searches
Do you already have an account?