No connection to server
593
1461764

Ragnar Sandberg

(Sweden, 1902-1972)
Estimate
60 000 - 80 000 SEK
5 460 - 7 270 EUR
5 710 - 7 610 USD
Hammer price
115 000 SEK
Covered by droit de suite

By law, the buyer will pay an artist fee for this work of art. This fee is 5% of the hammer price, or less. For more information about this law:

Sweden: BUS
Finland: Kuvasto

Purchasing info
Image rights

The artworks in this database are protected by copyright and may not be reproduced without the permission of the rights holders. The artworks are reproduced in this database with a license from Bildupphovsrätt.

For condition report contact specialist
Amanda Wahrgren
Stockholm
Amanda Wahrgren
Specialist Modern Art, Prints
+46 (0)702 53 14 89
Ragnar Sandberg
(Sweden, 1902-1972)

Night at the harbour, Gothenburg

Signed R.S and dated -39. Canvas laid on panel, 22 x 28,5 cm.

Provenance

Erik and Ingeborg Sköld, acquired directly from the artist.
Thence by descent to the present owner.

Literature

”Konst i svenska hem”, vol. 1, listed p. 419 in
collection 714: ”Konstnär Erik Sköld, Brogatan 52, Halmstad".

More information

"Jag målar emedan jag önskar ge uttryck åt mina känslor på samma sätt som en poet komponerar sina dikter" - Ragnar Sandberg. (Ulf Linde, "Ragnar Sandberg", SAK publ lxxxviii, sid 22).

Efter en resa till Frankrike i slutet av 1930-talet återvände Ragnar Sandberg till Göteborg fylld av beundran för Pierre Bonnards poetiska måleri och sensuella färger. Sandberg började skildra staden och dess invånare, han flanerade runt och förälskade sig i vardagen, vred och vände på den och fann en alldeles egen tolkning av Göteborg. Staden var för honom ett mysterium och inget fick lämnas åt slumpen. Han använde sin fantasi och skildrade det sjudande livet i ett poetiskt ljus, precis som han lärt av Bonnard.

Den uppsluppna koloriten dämpades av jordfärger och sotiga skuggor, färgen är utspädd som akvarell och på den laserade duken tecknade han med en nästan torr pensel.
I Sandbergs tidiga måleri på 1930-talet var människor relativt sällsynta besökare. Men i Göteborgsmotiven från det sena 1930-talet och det tidiga 1940-talet, är de som en del i bilden, de dyker upp ur vimlet och försvinner igen, anonyma.

Bertil Sundborg har beskrivit stadsmåleriet från denna tid: ”…man får ett intryck av att han nu medvetet gick in för att begåva den motvilliga staden med ett ansikte. Det är typiskt för honom att han tar upp vad andra föraktat, det är som om det lockade honom att finna värde just i det”. (Ulf Linde ”Ragnar Sandberg”, 1979, sid. 52)

I auktionens målning, utförd 1939, domineras bilden av en mörkare bakgrund färgsatt röd och blå färgaccenter. De avbildade figurerna är endast tecknade som svarta siluetter, halvt abstraherade, fokus ligger i stället på färgernas expressiva verkan sinsemellan.

Create an account on Bukowskis
  • Get started with buying and selling
  • Favourite items
  • Save searches
Do you already have an account?