No connection to server

Gustav Rudberg

(Sweden, 1915-2001)
Gustav Rudberg
(Sweden, 1915-2001)

GUSTAV RUDBERG, oil on canvas, signed.

115 x 73 cm.

More information

”Det är där, mitt i Öresund, han har funnit sitt signum som målare, de välkända bilderna av dröjande skepp i soldis . . . Så egentligen borde han ju kallas Hven-Gustav.
Men Gustav Rudberg blev för evigt Spanien-Gustav, när han efter en målarsejour på de då exotiska Mallorca och Ibiza återvände till fosterlandet i början av 40-talet. General Franco hade då i en svart prolog till andra världskriget krossat den spanska demokratin.
Kosmopolit har han varit sedan tonåren, då han gick till sjöss.
På den danska sidan av Sundet, i Nyhavn, hade hans morbror en krog och på så vis drogs han som ung sjöman in i konstnärs- och bohemlivet. Han förkovrade sig till och med en tid på den danska konstakadmien innan det bar av till den svenska motsvarigheten på Fredsgatan i Stockholm; hans lärare där, Isaac Grünewald, utropade vid ett tillfälle: "Titta, här har vi en som har upptäckt ljuset”.
Gustav Rudberg kallades redan på 60-talet Sveriges siste friluftsmålare. Friluften kom sig av att han till en början inte hade tak över huvudet, och att ställa upp staffliet utomhus blev vad det led en vana."
Ur DN Kultur, 2 januari 1995

Moderna Museets samling i Stockholm innehåller nio verk av Gustav Rudberg, utförda mellan 1950 och 1976.
I övrigt är Gustav Rudberg representerad på bl.a Malmö Konstmuseum, Skissernas Museum i Lund, Ystad konstmuseum, Eskilstuna konstmuseum, Västerås Konstmuseum och i samlingarna vid Sveriges Riksdag i Stockholm.

"Gustav Rudberg älskade sin ö. Det var ljuset som gjorde att han hittade nya motiv i det så många gånger avbildade.
Gustav Rudberg var, med sitt staffli, ett välkänt inslag på ön. Som konstnär var han omtyckt av både kritiker och allmänhet och som privatperson var han sällskaplig och tyckte om att ha mycket människor omkring sig.”
Ur Helsingborgs Dagblad, 27 juni 2003

"Gustav Rudberg var målare och grafiker. Efter några år till sjöss utbildade sig Rudberg vid Kunstakademiet i Köpenhamn 1935-37 och vid Konsthögskolan 1937-43. Tidiga studieresor till Spanien (därav smeknamnet "Spanien-Gustav") gav stram form och hög klang åt landskapsmåleriet, medan senare västkustskildringar, särskilt från ön Ven där han bodde en stor del av sitt liv, förmedlar vemod genom en dovare kolorit.”
Ur katalogtext, Helsingborgs Museum

Gustav Rudberg (1915-2001) växte huvudsakligen upp på Hven, där han också under sitt vuxna liv bodde och målade.
Utbildningen skedde i Köpenhamn och senare i Stockholm, hos Isaac Grünewald. 1940-talet tillbringades periodvis i Spanien. År 1949 bosatte Rudberg sig i Stockholm, dock var han ofta på resande fot. Exempelvis deltog han 1980 i en vetenskaplig expedition med isbrytaren Ymer i polarhavet norr om Svalbard och Grönland; en resa som dokumenterades med dagboksmålningar.

Auction closed
If you have a similar object we can help you with an up-to-date valuation. We have the highest final prices in Scandinavia. Contact.
Estimate
35 000 SEK
The auction is closed.
Covered by droit de suite

By law, the buyer will pay an artist fee for this work of art. This fee is 5% of the hammer price, or less. For more information about this law:

Sweden: BUS
Finland: Kuvasto

Purchasing info
Image rights

The artworks in this database are protected by copyright and may not be reproduced without the permission of the rights holders. The artworks are reproduced in this database with a license from Bildupphovsrätt.

Contact
Johan Jinnerot
Stockholm
Johan Jinnerot
Specialist Art and Old master paintings
+46 (0)739 400 801

Customer service
Please contact Customer Support for inquiries regarding transport, payment and other questions.

Sweden
Telephone hours: Monday – Friday 9 am – 1 pm
+46 8-614 08 00

Finland
Telephone hours: Monday – Friday 9 am – 1 pm
+358-9-668 91 10

Customer Service