No connection to server

Carl Johansson

(Sweden, 1863-1944)
Carl Johansson
(Sweden, 1863-1944)

CARL JOHANSSON, oil on panel, signed Carl Johansson and dated 1914.

"Nordingråkust (Sollefteå)". 20.5 x 50 cm.

Minor wear.

Provenance

Lilla Bukowskis, Stockholm, Sale S49, lot 458.

More information

Svensk bildkonstnär känd för topografiskt korrekta landskapsbilder som kännetecknas av stort tekniskt kunnande. Färgskalan växlar under åren från en mer diskret till ljusare, klarare och kallare nyanser.
Efter studier på Konstakademien 1882–1885, deltog Carl Johansson i Världsutställningen i Paris 1889. Han påverkades starkt av de franska impressionister som han kom i kontakt med under tiden i Paris. Mot slutet av sitt liv arbetade även med stämningsmåleri med en märkbar blå ton och fick smeknamnet Ultramarin-Johansson.
De flesta landskapsmotiv hämtade Carl Johansson från Norrland, inte minst Ångermanland i såväl sommar som vinterskrud. Han har också målat fina landskapsbilder från Frankrike, Teneriffa och Italien. Alla hans konstverk är målade med solen stående i 30 grader nord-nordväst.
Förutom Världsutställningen i Paris 1889 var Carl Johansson med på jubileumsutställningar i Buenos Aires och San Francisco, samt ett stort antal utställningar i Sverige. Han blev 1934 invald i Konstakademien och fick ett erkännande genom två större separatutställningar i Stockholm.
Representerad på bland annat Nationalmuseum i Stockholm, på Norrköping konstmuseum, Kalmar Konstmuseum, Östersunds museum samt på Svenska Statens porträttsamling på Gripsholms slott. I samband med hans bortgång 1944 ordnades också ett minnesrum på Friluftsmuseet Murberget, som är en del Västernorrlands Länsmuseum.

Auction closed
If you have a similar object we can help you with an up-to-date valuation. We have the highest final prices in Scandinavia. Contact.
Estimate
5 000 SEK
The auction is closed.
Purchasing info