No connection to server

Annika Svenbro

(Sweden, Born 1946)
Annika Svenbro
(Sweden, Born 1946)

Annika Svenbro, pastel and charcoal, signed and dated -87.

Sheet size 46 x 60 cm.

Not examined out of the frame.

Provenance

Galerie Aronowitsch, Stockholm.

More information

Annika Svenbro, född 1946 i Landskrona, är en uppmärksammad bildkonstnär, grafiker och skulptör med ovanligt varierad bakgrund. I Lund avlade hon filosofie kandidatexamen 1970 och psykologexamen 1973. Senare utbildade hon sig till lärare, innan hon studerade kroki och måleri i i slutet på 1970-talet, därefter grafik på Målarskolan Forum i Malmö 1980-85. Efter att mest ha ägnat sig åt grafik under 1980-talet började hon utforska mer av teckning och måleri och ett växande intresse för det tredimensionella rummet fick henne att fokusera även på skulptur och installationer.

Svenbro är medlem av Konstnärsgruppen Aura. Hennes konst befinner sig i verklighetens gränsland. Zombies intresserar henne, då hon dras till avvikande varelser, sådant hon uppfattar som hotfullt och undflyende, men spännande och intressant.

Så här skriver hon själv:
”Det syns ofta som två väggar som möts i ett hörn, en bit av ett tak och kanske ett golv. Jag placerar en människa i rummet, i dess utkant, på väg att glida ut ur bilden. En annan kanske skymtar och ett händelseförlopp kan anas. Vad är det som pågår där utanför? Vad är det som du inte ser? Vissa saker återkommer – ett draperi, ett rött band, ett rep. De har bestämda betydelser för mig, men har de samma innebörd för andra? Det finns många ingångar till mina bilder. Betraktaren kan välja sin. Jag vill befinna mig med en fot i verkligheten och med den andra över gränsen till något annat. Sökandet längs den gränsen är det som intresserar mig. Att bygga upp en scen där varje detalj är viktig. Lägga färg, lager på lager, måla över, lägga till. Och bestämt veta att just så måste det vara. Att först efteråt kanske se innebörden.”

År 2001 fick hon möjlighet att använda kunskaperna inom konstområdet på ett nytt sätt, som projektledare för Statens konstråd, där hon under sex år sysslade med konst i offentliga miljöer.

Hon har representerats av stora gallerister som Anders Tornberg Gallery, Anders Tornberg, Galleri Wallner, Galleri Magnus Åklundh, Galleri 1, APA Galleri och senast Galleri Rostrum samt finns representerad med 7 verk på Moderna Museet.

Auction closed
If you have a similar object we can help you with an up-to-date valuation. We have the highest final prices in Scandinavia. Contact.
Estimate
4 000 SEK
The auction is closed.
Covered by droit de suite

By law, the buyer will pay an artist fee for this work of art. This fee is 5% of the hammer price, or less. For more information about this law:

Sweden: BUS
Finland: Kuvasto

Purchasing info
Image rights

The artworks in this database are protected by copyright and may not be reproduced without the permission of the rights holders. The artworks are reproduced in this database with a license from Bildupphovsrätt.

Contact
Johan Jinnerot
Stockholm
Johan Jinnerot
Specialist Art and Old master paintings
+46 (0)739 400 801

Customer service
Please contact Customer Support for inquiries regarding transport, payment and other questions.

Sweden
Telephone hours: Monday – Friday 9 am – 1 pm
+46 8-614 08 00

Finland
Telephone hours: Monday – Friday 9 am – 1 pm
+358-9-668 91 10

Customer Service