No connection to server
1301963

Agda Holst

(Sweden, 1886-1976)
Agda holst, oil on canvas. signed and dated 1952.
Agda holst, oil on canvas. signed and dated 1952.
Agda holst, oil on canvas. signed and dated 1952.
Agda holst, oil on canvas. signed and dated 1952.
Agda holst, oil on canvas. signed and dated 1952.

Agda Holst, oil on canvas. Signed and dated 1952.

Still life. 46 x 36 cm.

Wear.

Droit de suite: Yes
Location:
Related content

Agda Holst (1886-1976), svensk bildkonstnär som studerade i Paris och München. Hon är känd för hennes eleganta blomstermålningar, porträtt, samt stilleben med böcker, ofta i en ljus kolorit. Konsten präglas av ett sakligt formstuderande med ett måttfullt stiliserande. Själv beskrev hon själv som en modifierad modernist

Hon tog ensam tåget till Paris, för att studera vid Académie Colarossi i Paris där norrmannen Christian Krohg var lärare. Det var skolan på modet då. Hon kom även i kontakt med norrmannen Ludvig Karsten, som väckte hennes intresse för moderna konst. Sedan studerade hon 1910 -1911 för Julius Exter i München, innan hon återvände till Paris som elev till Kees van Dongen.

Agda Holst hyrde tidvis en ateljé i Köpenhamn där hon vistades för att få ro att måla. På grund av första världskriget hade många konstnärer svårt att ta sig ut i Europa och samlades därför i den danska huvudstaden. Under dessa år skapades flertalet av Agda Holsts grafiska arbeten med influens från den tyska expressionismen och dansk grafik. Åren efter vistades hon åter i Paris. Nu studerade Agda Holst för André Lhote, som enligt henne själv ”redde ut begreppen” och gav eleverna ”en sorts ryggrad”. Hon lärde sig att bygga sina bilder med geometrisk skärpa och skapade nu många av sina skickligt genomförda porträtt och blomsterstilleben.

”Agda Holst skiljer sig i många avseenden från sina samtida kvinnliga kolleger, inte minst eftersom hon nästan alltid blev synnerligen väl behandlad av sina manliga kollegor. De tycks ha respekterat hennes integritet både som kvinna och konstnär i en tid då förhållandet ofta var annorlunda” har Birgit Rausing skrivit om konstnären.

I februari 1928 bildades konstnärsgruppen Aura. De ursprungliga medlemmarna i gruppen var tolv, alla män förutom Agda Holst. Som ensam kvinna i Aura väckte hon uppmärksamhet i Köpenhamn, i Norrköping och på Liljevalchs.

Under andra världskriget fördjupades vänskapen mellan Agda Holst och kollegan Tora Vega Holmström. För att få miljöombyte bytte de ibland bostäder med varandra och kommenterade varandras verk. De upprördes över krigets alla fasor och engagerade sig i barnkolonier.

Agda Holst ställde ut i både Europa och USA, i Stockholm, Köpenhamn, Bordeaux och New York samt i Skåne. Hon är representerad på bland annat Moderna Muséet i Stockholm, Svenska Statens porträttsamling på Gripsholms slott, Malmö Museum samt muséerna i Kristianstad, Karlstad och Tomelilla.

Purchasing info
Contact
Marcus Kinge
Stockholm
Marcus Kinge
Specialist Prints
+46 (0)739 40 08 27

Customer service
Please contact Customer Support for inquiries regarding transport, payment and other questions.

Sweden
Telephone hours: mon - fri 9 am - 5 pm
+46 8-614 08 00

Finland
Telephone hours: mon - fri 9 am - 1 pm
+358-9-668 91 10

Customer Service
Auction closed
If you have a similar object we can help you with an up-to-date valuation. We have the highest final prices in Scandinavia. Contact.
Estimate
4 000 SEK
The auction is closed.