No connection to server

Björn Springfeldt's art library

Björn Springfeldt's art library

Containing circa 1 700 books and catalogues of art litterature. Viewing by apointment only, contact: marcus.kinge@bukowskis.com

Not examined. Sold as presented. Please note that this lot is not possible to withdraw after purchase.

Provenance

Björn Springfeldt Collection.

More information

”Björn Springfeldt började sin karriär med studier i konsthistoria och teoretisk filosofi i Lund innan han började vikariera på Moderna Museet i Stockholm 1968 där han kom att bli kvar i över tjugo år. 1986 - 1989 var han chef för Malmö Konsthall innan han tillträdde som chef för Moderna Museet i Stockholm. Under denna period (1989 – 1995) projekterades för den nya museibyggnaden på Skeppsholmen och från 1994 och fram till hans avgång ägde verksamheten rum i provisoriska lokaler i Spårvagnshallarna i Vasastan. Han lät som museichef genomföra utställningar med bland andra Per Kirkeby, Lee Jaffe, Kiki Smith, Robert Mapplethorpe och Bill Viola. Den sista utställningen i museets gamla lokaler var en omfattande utställning med den tyske målaren Gerhard Richter.

Björn utsågs 1995 till kulturråd vid Sveriges ambassad i Tyskland, som då låg i Bonn och senare i Berlin, där han stannade i fem år. ”– Jag hade gärna stannat i Berlin. Där finns några av de bästa musikerna, konstnärerna och serieskaparna. Staden har en underbar rå energi, säger han.” (NVP 9 oktober 2006) Björn Springfeldt är känd för sitt stora engagemang i konsten och han har varit engagerad i många olika projekt för att sprida kunskap om och stödja konsten på olika sätt. ”Konsten har varit med och lärt honom att det mesta tjänar på att vändas uppochner. – Innan jag kom till Moderna museet var konst för mig en tavla på en vägg. Sedan kommer jag in i det här rummet där konsten ligger på golvet. Det var en get med ett bildäck runt magen. I det ögonblicket fick han en total glädjechock över att människans fantasi är så stor.” (NVP 9 oktober 2006).

Bukowskis har fått det stora förtroendet att sälja Björn Springfeldts privata omfångsrika bibliotek med konstlitteratur som både speglar hans specifika intresse för vissa konstnärskap hans specifika intresse för vissa konstnärsskap fram till nutid, men som också sträcker sig över konsthistorien och konstteori.”

Auction closed
If you have a similar object we can help you with an up-to-date valuation. We have the highest final prices in Scandinavia. Contact.
Estimate
100 000 - 125 000 SEK
The auction is closed.
Purchasing info
Contact
Marcus Kinge
Stockholm
Marcus Kinge
Specialist Prints
+46 (0)739 40 08 27

Customer service
Please contact Customer Support for inquiries regarding transport, payment and other questions.

Sweden
Telephone hours: Monday – Friday 9 am – 1 pm
+46 8-614 08 00

Finland
Telephone hours: Monday – Friday 9 am – 1 pm
+358-9-668 91 10

Customer Service