No connection to server

Inge Schiöler

(Sweden, 1908-1971)
Inge Schiöler
(Sweden, 1908-1971)

Inge Schiöler, pastel on paper, signed and dated -56.

33 x 41,5 cm.

Not examined out of frame.

More information

Tack vare Inge Schiölers utställningsframgångar på Gunnar Hjorthéns Galerie God Konst i Göteborg kunde en tomt på Syd-Koster införskaffas. Där uppfördes en sommarstuga, bestående av fyra rum och kök. Det egna hemmet var efterlängtat och det dröjde inte länge förrän Schiöler kommit i ordning och till och med planterat i rabatterna runt stugan. Motorbåten "Malolo" förde honom ut i skärgården, för såväl måleri- som fiske-turer. Inge Schiöler trivdes på Koster och reste dit så ofta han kunde.

År 1956 - året för auktionens konstverk - var ett lyckosamt år för konstnären. Med sitt nya och färgsprakande måleri återvänder Inge Schiöler till Göteborgs gallerivärld.

I mars 1956 invigs Schiölers utställning på Galerie God Konst där inte mindre än 50 verk visas. Kritikerkåren är positiv och Rolf Anderberg skrev i Göteborgs-Posten att Schiölers återkomst till konstscenen hälsades med glädje - "som en helgdag i arbetsveckan”.

Auktionens konstverk från 1956 är ett enastående exempel på de brinnande kulörerna i Inge Schiölers konst. På frågan om han själv ser landskapet i den brinnande färgskalan, som han målar i, svarade han nej. Men han förklarade att han utgick från en färg som han sedan skapade en egen färgskala kring. "Sedan blir det bara som det blir", konstaterade han.

Inge Schiöler erfar från mitten av 1950-talet och framåt en jublande och vild målarlycka. Färgen och naturen vibrerar av livslust och i de somriga landskapen finner vi här en avspänd och harmonisk vila som får oss att dröja inför det lyriska och idylliska. Varje kulör vittnar om det rent fysiska välbefinnande i det rika ljuset och den goda värmen i havet, klipporna och naturen. En ren och oförbehållsam kärlek till en varm och solig sommardag, i Inge Schiölers skärgård.

Auction closed
If you have a similar object we can help you with an up-to-date valuation. We have the highest final prices in Scandinavia. Contact.
Estimate
40 000 SEK
The auction is closed.
Covered by droit de suite

By law, the buyer will pay an artist fee for this work of art. This fee is 5% of the hammer price, or less. For more information about this law:

Sweden: BUS
Finland: Kuvasto

Purchasing info
Image rights

The artworks in this database are protected by copyright and may not be reproduced without the permission of the rights holders. The artworks are reproduced in this database with a license from Bildupphovsrätt.

Contact
Mollie Engström
Stockholm
Mollie Engström
Assistant Specialist Art
+46 (0)70 748 22 63

Customer service
Please contact Customer Support for inquiries regarding transport, payment and other questions.

Sweden
Telephone hours: Monday – Friday 9 am – 1 pm
+46 8-614 08 00

Finland
Telephone hours: Monday – Friday 9 am – 1 pm
+358-9-668 91 10

Customer Service