128
1258107
Linn Fernström
(Sweden, Born 1974)

"Flygförsök"

Signed Linn Fernström and dated 2014 on verso. Canvas 211 x 301 cm.

Droit de suite: Yes
Estimate: 

600 000 - 800 000 SEK

57 915 - 77 220 EUR

If you have a similar object we can help you with an up-to-date valuation. We have the highest final prices in Scandinavia. Contact.
Provenance

Lars Bohman Gallery, Stockholm.

Exhibitions

Lars Bohman Gallery, Stockholm, "Linn Fernström, Talk bubble on a straw", 21 August - 21 September 2014.

Literature

Lars Bohman Gallery, "Linn Fernström, Målningar och skulpturer", 2014, illustrated fullpage p. 13.

Related content

Auktionens målning av Linn Fernström, ”Flygförsök” ställdes ut hos Lars Bohman Gallery i Stockholm. Utställningen recenserades i Svenska Dagbladet:
”Hon slog igenom med dunder och brak för snart 15 år sedan och delade den svenska konstvärlden i två klaner.
Linn Fernström har onekligen väckt starka känslor varje gång hon har spänt ett stycke linneväv runt en stadig ram och satt sin pensel mot målarduken.
Det är lätt att känna igen Fernströms handlag i de nya verken, som visas på Bohman. Formaten är stora, koloriten mustig och penselföringen kraftfull. Gestalterna liknar dem som vi har träffat tidigare. En ung kvinna med konstnärens anletsdrag vandrar ensam med sina tankar, sluten och gåtfull, ändå blottad inför vår blick. En naken skrikande baby sträcker ut armarna mot tomrummet. Apor dansar. Storögda barn uttrycker allvar, som om ingen har lärt dem att skratta. Alla finns där, omsvärmade av gigantiska undulater, dagsländor, småfåglar och ballongkluster. Dessa återkommande motiv är inte utnötta än. De fortsätter att bära på outgrundliga historier.
Det sprakar av färger i Fernströms målade världar. Ljusa på ytan är de dock becksvarta inuti. Det finns något oroande hotfullt i dessa scener som pendlar mellan det vita i bakgrunden och det blodröda som nästan droppar från dukarna.”
(Utdrag ut Joanna Persmans recension i SvD, 27/8 2014)
Linn Fernström är en kontrasternas konstnär. Ytterligheter får plats i hennes ofta stora dukar; det vackra möter det groteska, det idylliska krockar med det skrämmande, det skira blandas med det kraftfulla och det stora samspelar med det lilla. Kanske är det helt enkelt så att Linn Fernström är konstnären som målar Livet. Utan att värdera de ingredienser som fyller våra dagar och år med händelser och intryck på någon inbördes skala, låter Linn Fernström dessa figurera om vartannat och hand i hand samspela på en av konstnären given plats. Linn Fernström är en dirigent som med järnhand styr en experimentell orkester. Låter det som en paradox? Ja kanske, men just däri ligger hennes styrka och särart.
Linn Fernström intar en särställning i den svenska samtidskonsten. Envis och enträgen och fullkomligt ointresserad av trender har hon skapat sig en egen plattform. Befriande modig är hon också, att måla stort och figurativt i en tid när konstdiskursen sedan många år inriktat sig på undersökningar och processer.
Linn Fernström debuterade år 2000, samma år som avslutade sina studier på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Sedan dess har hon ställt ut både i Sverige och i utlandet. Fernström har med sina målningar fört den nordiska traditionen med måleriets starka position in i 2000-talet och hon finns representerad på bl a Moderna Museet, Stockholm, Malmö Museum, Borås Konstmuseum och Linköpings konstmuseum.

Auction info
Purchasing info
For condition report contact specialist
Louise Wrede
Stockholm
Louise Wrede
Specialist Contemporary Art
+46 (0)739 40 08 19