1192374
Ola Billgren
(Sweden, 1940-2001)
Ola billgren, oil on canvas, signed and dated -62.
Ola billgren, oil on canvas, signed and dated -62.

OLA BILLGREN, oil on canvas, signed and dated -62.

42 x 66 cm.

Droit de suite: Yes
Location:
Related content

Ola Billgren föddes 1940 i Köpenhamn, men var verksam i Sverige, där han under 1960-talet och början av 1970-talet blev en av våra viktigaste och mest uppmärksammade konstnärer. Billgren var autodidakt och arbetade inom genrer som grafik, akvarell, collage, fotografi, film och scenografi. Han var också författare och en inflytelserik kulturskribent. Så småningom blev hans målningar ett mellanting mellan det abstrakta och det fotorealistiska, vilket resulterade i romantiska landskap, där han undersökte förhållandet mellan ljuset och färgen. Formerna löstes upp och färgerna reducerades till en monokrom, enfärgad yta, som var rikt bearbetad och varierad.
Auktionens fina, stämningsfulla och sparsmakade landskap från 1962 visar början på ett måleri som skulle utvecklas till att bli det som representerade fotorealismen bäst i de nordiska länderna, en stil som i andra länder utfördes av Gerhard Richter, Richard Estes, Malcom Morely och Chuck Close, i Sverige också av Ulf Wahlberg.
En stor retrospektiv med Billgrens verk visades på Rooseum i Malmö och på Moderna Museet i Stockholm 1991. Han tilldelades Sveriges Bildkonstnärers Stora Stipendium 1993.
Ola Billgren finns representerad på Musée National d'art Moderne Centre George Pompidou i Paris, Louisiana Museum of Modern Art i Danmark samt på museer för samtidskonst i Oslo, Lübeck och Reykjavik. I Sverige på plan annat Nationalmuseum och Moderna museet i Stockholm, Göteborgs konstmuseum, Kalmar museum, Helsingborgs konstmuseum, Malmö konstmuseum, Lunds universitets samlingar, Norrköpings konstmuseum samt Länsmuseet Gävleborg.

Purchasing info
Contact
Karin Aringer
Stockholm
Karin Aringer
Specialist Photography, Contemporary Art,
+46 (0)702 63 70 57

Customer service
Please contact Customer Support for inquiries regarding transport, payment and other questions.

Sweden
Telephone hours: mon - fri 9 am - 5 pm
+46 8-614 08 00

Finland
Telephone hours: mon - fri 9 am - 1 pm
+358-9-668 91 10

Send a message
Auction closed
If you have a similar object we can help you with an up-to-date valuation. We have the highest final prices in Scandinavia. Contact.
Estimate
25 000 SEK
The auction is closed.