Ei yhteyttä palvelimeen
229
298003

Maria Friberg

(Ruotsi, Syntymävuosi 1966)
Lähtöhinta
250 000 - 300 000 SEK
21 800 - 26 200 EUR
22 800 - 27 400 USD
Vasarahinta
330 000 SEK
Kuuluu jälleenmyyntikorvauksen piiriin

Lain mukaan ostaja maksaa tästä taideteoksesta taiteilijapalkkion. Enimmäismaksu on 5 %. Mitä korkeampi myyntihinta, sitä pienempi prosenttiosuus. Lisätietoja tästä laista:

Taiteen jälleenmyyntikorvaus Suomen : Kuvasto
Taiteen jälleenmyyntikorvaus Ruotsissa: BUS

Tietoa ostamisesta
Kuvan käyttöoikeudet

Tämän tietokannan taideteokset ovat tekijänoikeudella suojattuja, eikä niitä saa kopioida ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Teokset kopioidaan tässä tietokannassa Bildupphovsrättin lisenssillä.

Lisätietoja ja kuntoraportit
Karin Aringer
Tukholma
Karin Aringer
Asiantuntija – nykytaide ja valokuva
+46 (0)702 63 70 57
Maria Friberg
(Ruotsi, Syntymävuosi 1966)

"Still lives #3", 2004

Signed Maria Friberg and numbered AP 1/2 and dated 2005 on verso. Cibachrome mounted on panel 170 x 248 cm. Image mounted on two panels.

Alkuperä - Provenienssi

Galleri Charlotte Lund, Stockholm.

Näyttelyt

Sandvikens konsthall, Sweden, 2012.
Galleri Flach, Stockholm, "The Book", 2011.
Västerås Konstmuseum, SWeden, "Book", 2009.
Abecita Corsettfabrik Konstmuseum, Borås, 2008.
Kulturens Hus, Luleå, 2008.
Kristinehamns Konstmuseum, Sweden, 2008.
Kulturhuset, Stockholm, Galleri 3, "Boys Are Us”, 2008.
Skövde Konsthall, Sweden, "Still lives", 2007.
Galleri Charlotte Lund, Stockholm, "Still lives", 2005.
Conner Contemporary Art, Washington DC, "Still lives", 2005.
Contemporary Art Galleries, University of Connecticut,
"Library" curator: Barry Rosenberg, 2005.

Kirjallisuus

Maria Friberg e.a, "Maria Friberg", 2008, reproduced fullpage in colour plate 23.
Maria Friberg e.a, "Maria Friberg", 2005, reproduced fullpage in colour plate 2.

Muut tiedot

Som ett foster i moderlivet ligger mannen tryggt omsluten bland ålderdomliga böcker i skinnband. Maria Friberg har sedan nittiotalet bjudit sin allt större publik på gåtfulla, starka och befriande fantasifulla iscensatta bilder av män. De flyter stilla i bassängvatten, sitter inklämda i bilar, ibland sover de bland vita lakan eller så är bara underkroppen synlig där de sitter kostymklädda vid ett bord.

Det männen haft gemensamt i Marias bilder sedan snart tjugo år är att de just tycks flyta i tillvaron. Allt rör sig och det kan gå precis hur som helst. Katastrof eller triumf. I det här fotografiet är det alldeles stilla. Det är som om mannen har hittat hem och inte vill vara någon annanstans än just där - bland sina böcker.

Bilden visades första gången på Armory show i New York, en av världens största konstmässor med tusentals objekt till salu och gallerister och samlare i rörelse under ett par hektiska dagar. Det året hände något märkligt och oväntat. Maria var där med sin gallerist och plötsligt fann de sig omgivna och uppvaktade av horder av besökare som kommit för att se just det här fotografiet som de hört folk prata om: Mannen, böckerna. Bilden återgavs i New York Times och till och med chefen för MoMA kom för att hälsa på konstnären till fotografiet.

Själv säger Maria Friberg om verket:

Jag tror att det är för att bilden är tidlös och allmängiltig. Böcker har alltid haft stor, nästan magisk, betydelse för människor. Bilden hade jag klart för mig långt innan den blev verklighet. Rent tekniskt är bilden arrangerad på golvet och mannen ligger i en fördjupning för att komma i samma nivå som böckerna. Fotografiet är taget ovanifrån. Långt senare kom jag på att det var ett porträtt av en person jag stått nära och som levde vädligt mycket i böckernas värld. Människorna han mötte där var mer levande än de som fanns runtomkring honom. I den här bilden har han blivit ett med böckerna.

Maria Friberg började som målare men övergick sedan helt till det fotografiska mediet. Det måleriska har hon dock behållit och det finns alltid starka referenser till konsthistorien med dess landskap, färgstoffer, ljussättning - och inte minst måleriets egen inneboende lust att porträttera människan i hennes tillvaro.

Maria Friberg arbetade med sviten "Still lives" under åren 2003-2007. Totalt ingår elva bilder i serien. Detta motiv finns bland annat i amerikanska och italienska privatsamlingar så som The Donald Marrron collection, New York. Ett exemplar finns i Sverige, inköpt av Umeå kommun.