Ei yhteyttä palvelimeen
123
340806

Gösta Sandels

(Ruotsi, 1887-1919)
Lähtöhinta
300 000 - 350 000 SEK
26 500 - 30 900 EUR
27 600 - 32 200 USD
Vasarahinta
Ei myyty
Tietoa ostamisesta
Gösta Sandels
(Ruotsi, 1887-1919)

"Åreskutan" (Northern Sweden)

Signed Sandels. Executed 1918. Canvas 73 x 81 cm.

Alkuperä - Provenienssi

Originally in Mrs Elaine Sandels' collection.

Näyttelyt

Göteborgs Museum, "Minnesutställning", 1920, cat No 79.

Kirjallisuus

Bengt Lagerkvist, "Riddar Drömmare av sol och snö. En bok om Gösta Sandels", 1999, mentioned page 136.
"Gösta Sandels - en minnesbok", 1920, No 115, under titel "Nedstigningen fra Åreskutan".

Muut tiedot

Sommaren 1918 reste Gösta Sandels och hans hustru Elaine till Jämtland. De hade gift sig i september året före efter flera år av oftast tröstlös uppvaktning från Göstas håll. Efter bröllopet flyttade Elaine till honom i Stockholm där de bodde den kommande vintern. De nyblivna makarna valde överraskande nog inte att tillbringa deras äktenskaps första sommar i Bohuslän, vilket var bådas hemlandskap. Gösta törstade istället efter nya landskap att måla, så de for norrut mot Jämtland. Dessvärre hade de ytterst otur med vädret och det regnade så gott som oavbrutet under de tre veckorna som de vistades i Åre. Trots det förskräckliga vädret fanns det glädjeämnen, de njöt av den goda maten som de kunde äta sig mätta av, något som inte var en självklarhet i ransoneringstidens Sverige. Överhuvudtaget måste det ha varit tillfredsställande för makarna Sandels att vara ifrån Stockholm ett tag. Gösta som hade flyttat till huvudstaden hösten 1916 kände sig aldrig riktigt hemma där och hade svårt att inspireras av omgivningen. Istället hade han i sina motiv ständigt återvänt till sitt saknade Kungälv.

Resan var inte alls fruktlös för Göstas konst, intrycken från den resulterade i ett antal målningar av fjällandskapet, däribland auktionens "Åreskutan". Motivet avbildar två figurer gående utför Åreskutan, möjligen är det Gösta och Elaine själva som syns fjällvandrande? Målningen är uppdelad i tydliga färgytor, den rödvioletta framgrunden bryts av mot de mörkblå bergen och upptill vid horisonten syns de snöklädda bergstopparna dränkta i ljust solsken.

Bengt Lagerkvist nämner vad som troligen är just denna målning i hans bok "Riddar Drömmare av sol och snö. En bok om Gösta Sandels":
"Under de små solglimtar som förekom målade Gösta Sandels en ganska stor tavla av Åreskutan, i violett med fjällen långt borta i blått. Stora förenklade partier som kan påminna om Matisse och om generationskamraten Leander Engström, men inte om Gösta själv".

Att befinna sig omringad av bergstopparna och inandas den friska fjällluften kan mycket väl ha styrt Göstas tankar mot Engströms tolkningar av Sveriges fjällandskap. Under 1918 rörde sig överhuvudtaget Sandels konst allt mer åt en skärpa och stilrenhet med djupa klara färger som han inte hade haft tidigare.

Tillbaka i Stockholm efter sommaren förberedde sig Gösta för den stora utställningen med unga svenska konstnärer på Liljevalchs som skulle vara i oktober den hösten. Med bland utställarna fanns bl.a. just Leander Engström. Även Otte Sköld och Birger Simonsson medverkade. Sandels hade med hela fyrtio målningar som fyllde en egen sal. Bland verken fanns några av de fjällandskap han målade under sommarens resa 1918. Av de tjugoåtta verk av Sandels som var till salu blev inte ett enda sålt.

Resan till Jämtland blev makarna Sandels sista svenska sommarutflykt tillsammans. Efter krigts slut for de mot södra Europa där Gösta skulle möta sin tragiska och allt för tidiga död i Granada oktober 1919, endast trettiotvå år gammal.