Tora Vega Holmström, Rönneberga backar
Signed TVH. Pastel 40 x 50 cm.
Not examined out of frame.
Birgit Rausing, "Tora Vega Holmström", 1981, compare with the depicted painting “Höstplöjt” p. 232.
Tora Vega Holmström blev en av de ledande modernisterna i Sverige, från tiden kring 1910-1930. Hennes målningar kännetecknas av en ofta kraftfull och flammande kolorit, färger hon lärde sig att använde efter konststudier i Österrike, med intryck av Adolf Hölzels färglära.
När hon återvände till födelseorten Åkarp i Skåne fann hon istället en stor förebild i konstnären Axel Törneman och kände även stor beundran för konstnärsparet Gabriele Münter och Vasilij Kandinskys måleri.
Tora Vega Holmström var en stark, självständig personlighet, uppfostrad i intellektuella och kulturella miljöer i Lund. Hon utbildade sig på Valand i Göteborg, med neoimpressionisten Carl Wilhelmson som lärare. Tora Vega Holmström utmärkte sig tidigt som modernist och mötte kubism, expressionism, futurism och orfism i Paris i 1900-talets början. Samtidigt hade hon tät kontakt med konstnärer ur det tyska avantgardet.
Tora Vega Holmström är representerad vid Nationalmuseum, Moderna museet, Göteborgs konstmuseum, Helsingborgs museum, Malmö museum, Länsmuseet Gävleborg, Norrköpings konstmuseum, Kulturen i Lund och Ystads konstmuseum.
”Redan 1908 hade Tora Vega Holmström kommit till Österlen för första gången och slagits av det vackra och samtidigt dramatiska landskapet. Långt senare hyrde hon en enkel barack som ställdes upp i Kåseberga vid havet.
I de ofta färgstarka landskapen tycks intryck, färgskala och atmosfär från den algeriska öknen smälta samman med bilden av strandvallarna på Österlen. ”Den citrongula rapsen ropade från vångarna, allt var skönt”, skrev konstnären i sin dagbok.”
Utdrag ur Birgit Rausings bok ”Tora Vega Holmström”, 1981.