Ei yhteyttä palvelimeen
26
382390

Carl Kylberg

(Ruotsi, 1878-1952)
Lähtöhinta
800 000 - 1 000 000 SEK
70 600 - 88 300 EUR
73 700 - 92 100 USD
Vasarahinta
780 000 SEK
Kuuluu jälleenmyyntikorvauksen piiriin

Lain mukaan ostaja maksaa tästä taideteoksesta taiteilijapalkkion. Enimmäismaksu on 5 %. Mitä korkeampi myyntihinta, sitä pienempi prosenttiosuus. Lisätietoja tästä laista:

Taiteen jälleenmyyntikorvaus Suomen : Kuvasto
Taiteen jälleenmyyntikorvaus Ruotsissa: BUS

Tietoa ostamisesta
Carl Kylberg
(Ruotsi, 1878-1952)

"La Forêt" (The forest)

Signed CK. Canvas 84 x 133 cm. The frame is executed by the artist wife Ruth.

Alkuperä - Provenienssi

Previously in Dr Gunnar Lindahl's collection Göteborg/Torsby.
Bukowski Auction, auction 463, 23-25 November 1988, cat No. 190, illustrated full page, p 43.
Bukowski auktioner, auktion 493, Moderna höstauktionen, 1 - 2 november, 1994, cat No 113, illustrated pl 52.
Acquired from the above.

Kirjallisuus

"Konst i svenska hem", volume 10, listed page 529 under collection No. 925: "Lasarettsläkare Gunnar Lindahl, Torsby".
Thomas Millroth, "Konst på Astra", 1997, illustrated full page, p 53.

Muut tiedot

Skogen kom att få en särskild roll inom Carl Kylbergs motiv. Inte enbart i form av en fond, som i hans kanske mest kända verk "Uppbrottet" från 1935 som idag finns på Moderna Museet, utan även som huvudroll i hans rikt nyanserade och besjälade skogsinteriörer, många av dem utförda under somrarna som han och hans fru Ruth tillbringade i deras stuga vid Hornbaek i Danmark vid mitten av 1930-talet.

Carl Kylbergs konst genomsyras av en vilja att förena "en naturstämning med ett själstillstånd". Samspelet mellan yttervärldens intryck och den inre andligheten är närvarande genom hela hans produktion men framträder kanske tydligast i landskapen. Han beskrev själv betydelsen av naturen i sin konst med följande ord: "Naturen är det primära som symbol. Naturen själv är på sätt och vis en formgivning av alla våra realiteter och dem måste vi upptäcka".

I auktionens målning låter Kylberg skogen uppta hela kompositionen. Med sin mästerliga färghantering fyller han duken med de färger han så ofta vände sig till för att förmedla sina inre känslor och visioner: rött, blått, gult och grönt. Målningen är ett ypperligt exempel på Kylbergs kraftfulla måleri som ofta gränsade till det abstrakta. Han var aldrig intresserad av att enbart ”måla av” eller återge verkligheten, i sin dagbok skrev han om sitt förhållningssätt till måleriet: "Jag kan inte öda dyrbar tid på att överbevisa människor om det de redan vet. T.ex. hur en blomma ser ut för de flesta. Jag vill överbevisa människor om att deras själs ögon också kan se". När man betraktar Kylbergs målningar idag är det lätt att förstå uppmärksamheten som hans konst fick under dess samtid. När han debuterade med en seperatutställning på Göteborgs konsthall 1927 hyllades han av en samlad kritikerkår, Gustaf Näström skrev i sin recension: "det är inte länge fråga om att måla av utan att måla". Man kan med största säkerhet anta att Kylberg instämde i de orden, i sin dagbok skrev han själv: "Kärnan i målningen är inte något annat än att uttrycka det som syns i själen, icke att måla av hus och händelsevisa yttre ting".