Kan inte nå servern

Dansk design gör succé på Bukowskis

Bukowskis är åter igen auktionshuset där samlingar säljs och denna gång med Hans J. Wegners mycket efterfrågade och ikoniska design.

Bukowskis avslutade på onsdagkvällen säsongens första stora temaauktion med fantastiskt resultat och höga snittpriser. Intresset för Wegners klassiker har varit enormt under veckan, både på visningen och online.

"Det är väldigt roligt att se att intresset för skandinavisk design fortsatt är så stort både i Sverige och internationellt. Nu ser vi fram emot en fortsatt intressant och framgångsrik auktionssäsong", säger Björn Extergren, Chef Intag- och försäljning.

Många unika samlarobjekt överraskade med toppnoteringar som klubbades långt över utrop, som exempelvis skåpet "Ekollon", som klubbades för inte mindre än 309, 000 kr, och barskåpet från Borgmästarens kontor, Århus Rådhus från 1941, som klubbades för 120, 000 kr. Spännande objekt som papperskorgen i modellen B51 som efter en av kvällens mest intensiva budgivning slutligen klubbades för inte mindre än 50,000 kr, hela 500% över utrop, samt det turkosblå utställnings-exemplaret av fåtöljen GE 440, som slutade på 50,500 kr, vittnar om ett intresse för det ovanliga och unika. Men även välkända Wegner klassiker som Kohornsstolen JH505 och fällstolen JH512 ådrog sig stort intresse och många budgivare och klubbades slutligen för 35,700 kr respektive 38,000 kr.

"En personlig favorit var ett otroligt välarbetat jalusiskrin som klubbades för 37,000 kr. Att få möjligheten att hantera en samling av detta slag, som spänner över en formgivares hela yrkesverksamhet är mycket speciellt," säger Jonatan Jahn, specialist design och modernt konsthantverk.

"Wegner auktionens framgång visar vikten av att de bästa objekten säljs genom en stor internationell spelare som Bukowskis för att få mest uppmärksamhet och därmed de högsta priserna. Försäljningen har väckt mycket uppmärksamhet här i Danmark och under och efter auktionen har många förfrågningar kommit från danskar som vill få sina saker värderade och sålda genom Bukowskis, vilket jag naturligtvis är både glad och stolt över," säger Casper Behrendtzen, Bukowskis representant på den danska marknaden.

Kommande stora auktioner på Bukowskis under hösten 2019:

Helsinki Design Sale – Auktion: 27 oktober
Contemporary Art & Design – Auktion: 12 november
Important Timepieces – Auktion: 12 november
Contemporary Helsinki – Auktion: 17 november
Modern Art + Design – Auktion: 26–27 november
Helsinki Winter Sale – Auktion: 8 december
Important Winter Sale – Auktion: 11–12 december