Kan inte nå servern

Specialistens val – Camilla Behrer berättar om några av sina favoriter


Specialistens val Camilla Behrer


Vi har talat med Camilla Behrer, Chef Design, Specialist modernt & samtida konsthantverk och design, som berättar om utbudet på höstens kommande auktion Modern Art + Design. Hon passar samtidigt på att lyfta några av sina personliga favoriter.

Vad kan vi se fram emot på höstens auktion Modern Art + Design?

– Efter senaste årets framgångar har vi på designavdelningen glädjen att återigen kunna presentera en av de största moderna auktionerna någonsin med flera unika praktpjäser av yttersta dignitet samt i övrigt ett ovanligt rikt och varierat utbud av glas, silver, keramik, möbler och design.

– Extra intressant denna gång är det fantastiska utbudet av vintage-föremål från Firma Svenskt Tenn hem, dels ovanliga tennföremål från Hildur Hanssons samling, dels det magnifika ”Apskåpet” av Josef Frank. Nämnas bör även en intressant kurerad samling av armaturer från Arvid Böhlmarks Lampfabrik.

Kika gärna igenom katalogen online och tveka inte att komma förbi på visning. Du kan också maila eller ringa mig så hittar vi en tid som passar. Välkommen!


När är det visning och auktion?

Visning 10 – 15 november, Berzelii Park 1, Stockholm.
Öppet: Vardagar kl 11 – 18, helg kl 11 – 16.
Auktion 16 – 17 november, Arsenalsgatan 2, Stockholm.




Läs mer om auktionen och utforska hela katalogen








Josef Frank, ”Apskåpet”, Firma Svenskt Tenn ca 1941


Detta underbara praktskåp tapetserat med handkolorerade gravyrer med apor ur Buffons naturalhistoria är formgivet att Josef Frank för Firma Svenskt Tenn ca 1941. Troligen är det en specialbeställning, utfört för nuvarande ägares föräldrar. Skåpet är unikt i sitt slag, dels med motivet med apor, dels då varje blad är inramat av en eklist, totalt är det ett gallerverk av 40 olika grafiska blad.


Till ”Apskåpet"






Nils Fougstedt, & Anna Petrus, ”Golvlampa, Firma Svenskt Tenn, Stockholm ca 1929”


Denna mycket intressanta golvlampa köptes enligt uppgift på Stockholmsutställningen 1930 och har sedan gått i arv inom familjen. Lampan formgavs av Nils Fougstedt ca 1929 i tenn och svärtat trä och på foten sitter ett lejon i tenn, formgivet av Anna Petrus. Vad jag vet har modellen aldrig varit ute på auktion tidigare och helt klart är att den är ytterst ovanlig.


Till ”Golvlampa, Firma Svenskt Tenn, Stockholm ca 1929”






Stig Lindberg, ”Vas, Gustavsbergs studio 1952”


En generös vas i stengods från tidigt 1950-tal som tillhör rariteterna i Stig Lindbergs produktion. Utförandet med den geometriska dekoren är ytterst ovanlig och särskiljer sig från de mer vanliga pressade rutdekorerna som han kom att genomföra under slutet av 1950- och 1960-talet.


Till ”Vas, Gustavsbergs studio 1952”






Georg Jensen, ”Coasters, ett par, Köpenhamn ca 1915-1919, 830/1000 silver”


Silveravdelningen är denna gång ovanligt rik med vackra föremål från Firma Georg Jensen. Dessa underbara coasters är formgivna av Georg Jensen 1918 och extra eftertraktade då de är utförda under samma tid. Druvklasarna är ett ofta använt motiv i Jensens modeller och i detta utförande blir de som utsökta smycken på middagsbordet!


Till ”Coasters, ett par, Köpenhamn ca 1915-1919, 830/1000 silver”






Oiva Toikka, Vas, ”Pom Pom”


En riktig färgexplosion i friblåst glas med applikationer av finländske formgivaren Oiva Toikka i ett lekfullt utförande i popkulturens anda från sent 1960-tal. En av de största ”Pom Pom”- vaserna vi någonsin har sålt och denna färgkombination tycker jag är extra tilltalande.


Till ”Pom Pom”


Kontakta våra specialister


Camilla Behrer
Stockholm
Camilla Behrer
Chef Design, specialist modernt och samtida konsthantverk och design
+46 (0)708 92 19 77
Eva Seeman
Stockholm
Eva Seeman
Chefsspecialist, modernt och samtida konsthantverk och design
+46 (0)708 92 19 69
Jonatan  Jahn
Stockholm
Jonatan Jahn
Ansvarig specialist samtida och modern design
+46 (0)703 92 88 60
Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61