Kan inte nå servern

Intervju med Magniberg

Möt Bengt Thornefors och Nina Norgren, grundarna bakom designföretaget Magniberg

Berätta om Magniberg och hur er filosofi kring sänglinne ser ut.
Ambitionen med Magniberg är att skapa en plattform där vi utan begränsningar vill inspirera och beröra. För oss handlar det mer om att expandera vårt universum, vi vill presentera hemtextil med saker vi tycker om för att addera emotionella värden. Magniberg ”bedwear” är vår utgångspunkt och grundpelaren av Magniberg. Vi presenterar ett sätt att klä sin säng. Kunden ska ha möjlighet att kombinera textiler såsom poplin, mesh, silk, satäng, jersey, spets, linne osv. Vi erbjuder en garderob utifrån det vi själva vill ha. Ena dagen vill vi klä oss i en svart tvättad t-shirt, kombinerat med en exklusiv kavaj och byxa/kjol. Vid andra tillfällen och behov väljer man en vit pressad skjorta.

Hur uppstod idén till utställningen ni har tillsammans med Bukowskis?
Det började med att vi såg ett gult gigantisk Bram Bogart verk på Bukowskis för en tid sedan och en dialog uppstod. Bogart är en av många konstnärer som tidigt inspirerat oss och en av de första inspirationsbilder vi satte upp i ateljén när vi startade Magniberg för tre år sedan var bland annat ett gult verk av Bogart, bredvid Bettina Rheims, Wolfgang Tillmans m fl. Dialogen utvecklas till en vilja att göra något tillsammans, en vilja att fysiskt manifestera Magnibergs kreativa uttryck i en historisk och konstnärlig kontext, där nya möbler och produkter inte exkluderar de äldre. Samarbetet känns därför väldigt naturligt för oss båda men förhoppningsvis överraskande för andra.

Vad kan vi förvänta oss att få se?
Utställningen innehåller utvald konst och design från Bukowskis sida vid sida med Magnibergs textilier och möbler. Carl Larsson, Bram Bogart, Axel Einar Hjorth, Sven Markelius, orientaliskt porslin tillsammans med vit egyptisk bomull, klassisk oxford rand, washed jersey och poplin med pärlemorknappar – två kontrasterande världar möts i en nyskapande kontext. Det är också ett svar på vad vi anser vara rätt ur ett hållbart samhälle. Vi anser att man bör konsumera även ur ett emotionellt perspektiv.

Vad uppstår i sådana möten där era samtida möbler och textilier möter designklassiker av t ex Markelius och Hjort?
Precis som att äldre föremål och konst bär på en proviens och ett historiskt värde ser vi att detta möte också skapar nya emotionella värden. Objekten tillsammans skapar en ny estetik och bjuder in till en fantasi om hur du kan leva ditt liv. Mötet sker också mellan dessa objekt och betraktaren, vilket är något vi ser fram emot att få uppleva på plats.


Utställning: 5–9 februari på Bukowskis, Berzelii Park 1, Stockholm
Öppettider: tis–fre: 11–17, lör 11–15. Läs mer här >


För mer information, bildmaterial och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta: