Kan inte nå servern

Specialistens val – Cecilia Nordström berättar om Important Winter Sale


Specialistens val Cecilia Nordström


Vi har talat med Cecilia Nordström, Ansvarig specialist asiatisk keramik och konsthantverk, äldre europeisk keramik samt glas, som berättar om utbudet på den asiatiska avdelningen av årets Important Winter Sale inför auktionen den 9 december. Hon passar samtidigt på att lyfta några av sina personliga favoriter.

Vad kan vi se fram emot gällande årets Important Winter Sale auktion?

– Bukowskis Important Winter Sale innehåller en omfattande asiatisk avdelning med föremål ur flera välkända svenska privatsamlingar såsom Gustaf Wallenbergs samling, Carl Kempes samling, Hultmarks samling, Traugotts samling, Christer Löfgrens samling, Ankarcronas samling och många fler. Försäljningen består av ett noggrant utvalt urval av kinesisk keramik och konstverk som spänner över Kinas långa och rika historia. Bland höjdpunkterna finns buddhor, målningar, brons, porslin, jade, lack, kinesiska textilier, kinesiskt silver, möbler och mycket mer.

Vi ser fram emot att välkomna er till visningen. Maila mig gärna om ni har frågor.

Läs mer om auktionen och utforska hela katalogen

Blädderbar katalog för den asiatiska avdelningen



När är det visning och auktion?

Visning: 1–6 december, Berzelii Park, Stockholm.
Öppet: mån–fre kl 11–18, lör–sön kl 11–16.
Auktion: 7–9 december, Arsenalsgatan 2, Stockholm.








Ivar Björnbergs samling (1934-2021)

Det Asiatiska auktionen inleds med Ivar Björnbergs samling.

– Jag känner alltid att det är en ära att bli anförtrodd en samling. Denna samling förmedlar historien om en mans livslånga nyfikenhet, passion och engagemang för studiet av Kina, dess historia och fantastiska konstverk.

Björnberg, en ödmjuk och diskret samlare, påbörjade sin samling på 1950-talet, hans intresse började tidigt när han besökte auktioner och gallerier i Stockholm med sina föräldrar, han blev vän med den välkända antikhandlaren Viktoria Lindström som blev hans mentor när han började sin egen samling.

Hans samling är fylld av väl valda föremål och är en skattkammare för den som vill starta sin egen samling eller komplettera en befintlig.


Till samlingen




Lot 822. Ask med lock, porslin och trä. Mingdynastin, Wanlis märke och period (1573-1620)

En av mina favoriter ur Ivar Björnbergs samling är den blåvita Wanli-asken. Skrin i alla former och storlekar tillverkades under Wanli-perioden, en del i särskilt utformade former, exempelvis användes långa rektangulära varianter för att rymma solfjädrar, medan andra, som det aktuella exemplet kan ha använts som ett presentskrin för sötsaker.

Utrop: 50 000 – 75 000 SEK


Till asken




Lot 894. Medicinbuddha/Bhaisajyaguru, kallförgylld brons. Mingdynastin (1368-1644).

De buddhistiska skulpturernas skönhet och lugn slutar aldrig att fascinera. I Björnbergs samling har vi ett elegant exempel i lot 894, den stora Bhaisajyaguru som i vardagligt tal kallas för medicinbuddhan, som anses vara en healare som lindrar lidande och erbjuder tröst till de drabbade genom sina lärors medicin. Auktionens exemplar är avbildad sittande i dhyanasana på en separat lotusbas. Figuren är klädd i löst draperad mantel som lämnas öppen vid bröstet. Det breda ansiktet med lugnt uttryck och håret uppdraget i en hög chignon bakom den femuddiga kronan. Höjd 53 cm.


Utrop: 500 - 700 000 kronor.


Till skulpturen


Lot 934. Carl Kempes silverhäst

Ett spektakulärt och sällsynt föremål i denna auktion är lot nr 934 Carl Kempes silverhäst

Denna mycket uppmärksammade och omskrivna häst säljs nu för första gången efter att under många år ägts av familjen. Den svenske industrimannen Carl Kempe är idag känd som en stor samlare av kinesiska antikviteter. För några år sedan erbjöds en stor del av hans samling på auktion hos Christies.

Carl Kempes intresse för kinesisk konst började på 1920-talet. Han tillhörde en grupp konnässörer av kinesisk konst som började samla i början av 1900-talet; han var också medlem i China Club i Stockholm (en lokal gren av Oriental Ceramic Society i London).

Som entusiastisk samlare välkomnade Kempe forskare och samlare från hela världen för att se och diskutera hans anmärkningsvärda samling. Han lånade också ut föremål från samlingen till ett antal internationella utställningar, till exempel den berömda internationella utställningen för kinesisk konst i London 1935-36. Hästen visades även i utställningen Chinese Gold & Silver in the Carl Kempe Collection, cirkulerad av Smithsonian Institution 1954-55.


Utrop: 200 000 – 250 000 SEK

Till hästen

Utforska fler föremål ur Carl Kempe Collection




Lot 922. Rökelsekar med lock, kopparlegering. Sen Mingdynasti/tidig Qing dynasti.

Bland höjdpunkterna från Hultmark-samlingen finner vi lot nr 922, ett fint förgyllt rökelsekar med lock daterad till slutet av Ming-dynastin/början av Qing-dynastin.

Utrop 40 000 – 45 000 SEK.


Till rökelsekaret

Utforska fler föremål ur Hultmark samlingen


Kontakta våra specialister


Cecilia Nordström
Stockholm
Cecilia Nordström
Ansvarig specialist asiatisk keramik och konsthantverk, äldre europeisk keramik samt glas
+46 (0)739 40 08 02
Linn Andersson Bennich
Stockholm
Linn Andersson Bennich
Assisterande specialist konsthantverk
+46 (0)707 88 84 75
Björn Extergren
Stockholm
Björn Extergren
Chef Intag och försäljning Fine Art. Specialist antika möbler, konsthantverk och asiatisk keramik
+46 (0)706 40 28 61