Kan inte nå servern

Två mästerverk av Ivan Constantinovich Aivazovsky ur Tsar Alexander III samling på vårens Important Spring Sale

”Utsikt mot Jalta i gryningen”, 1861


Här skildrar den armenisk-ryske konstnären Ivan Constantinovich Aivazovsky (1817–1900) kuststaden Jalta på Krim i tidigt morgonljus. Vyn över bukten är inramad av de majestätiska cypresserna i förgrunden och vägen som slingrar sig fram längs berget. Ett sällskap med vagn dragen av två oxar tar sig fram mot betraktaren. De mörkare gröna nyanserna och de svala skuggorna i förgrunden står i kontrast till de skira pastellfärgerna i bergen bortom. De höga klipporna ovanför Jalta badar i ett rosa ljus. Den välkända formen av berget Aiu-Dagh avbildas i horisonten. Konstnären låter de mjuka rosa färgnyanserna återkomma i motivet, som i de båtar som ligger förtöjda i bukten och i hustaken på byggnaderna i hamnen.

Utrop 4 000 000 - 5 000 000 SEK.

”Månsken över Oreanda på Krim med Aiu-Dagh i horisonten”, 1861

I denna förtrollande månbelysta scen av Aivazovsky ser vi det kejserliga palatset i Oreanda på Krimkusten med den dramatiska klippan Aiu-Dagh i horisonten. Månens ljus tränger sig ned genom de slöjlika molnen och reflekteras i det stilla havet. Den klippiga kusten badar i ett blått skimmer. Högt uppe på klippan står Rotundan stolt, uppförd i nygrekisk stil i början av 1840-talet. Det kejserliga palatset vilar nedanför och verkar nästan smälta samman med den omgivande grönskan.


Utrop 4 000 000 - 5 000 000 SEK.


Aivazovsky återkom ständigt i sin karriär till det dramatiska landskapet på Krim. Det aktuella motivet förekommer i flera verk som återger ljusets spel under dygnets timmar. Ofta återkom konstnären till samma motiv för att få inspiration, och för att utveckla de subtila skillnaderna mellan olika ljuseffekter i samma landskap.

Aivazovsky var redan under sin livstid en av de mest berömda konstnärerna i Ryssland och han specialiserade sig tidigt på maritima motiv. Han föddes 1817 i en fattig armenisk familj i den lilla kuststaden Feodosia på Krim och hade turen att få påbörja sina konststudier vid konstakademien i S:t Petersburg 1833.

De första målningar som ställdes ut i slutet av 1830-talet väckte stort uppseende genom den tekniska briljansen, den noggranna återgivningen av naturen och entusiasmen som genomsyrade hans verk. Hans tolkning av havet, dess mäktiga, ostyrbara naturkrafter och dess ständiga föränderlighet imponerade. Lysande färger och kraftiga toner i målningarna vittnar om en hänförelse för romantikens ideal.

År 1865 blev Aivazovsky professor och senare även ledamot av Konstakademien i S:t Petersburg och för sina stora förtjänster inom måleriet blev han vid samma tid hedersmedlem av konstakademierna i Paris, Amsterdam, Rom och Stuttgart.

Konstnären arrangerade över 120 utställningar av sina tavlor både i Ryssland och i Europa, där intäkterna gick till välgörenhet såsom fattiga konstnärer, skådespelare, studerande och familjer i Armenien som levde i knapra förhållanden. År 1865 grundade han en konstskola vid sin ateljé i Feodosia, där begåvade unga konstnärer kunde studera under hans ledning. 15 år senare öppnade han även ett konstgalleri i sin ateljé, som blev en kulturell medelpunkt med konserter och teaterkvällar.


Svensk proveniens


Omkring 1914 stod det svenska intresset för Sankt Petersburg på topp. Exportföretag som grundats under 1890-talets industriella genombrott lockades alltmer av den ryska marknaden. I Sankt Petersburg fanns bl.a. AB Separator, Asea, SKF, Alfa-Laval, AGA, Bolinders, L M Ericsson och Nobel. Under denna tid och efter revolutionen fanns det möjlighet att förvärva möbler, konst och konsthantverk. Flera föremål med kejserlig proveniens såldes på auktion omkring 1920/30 i dåvarande Sovjetunionen. De aktuella målningarna förvärvades vid denna tid och skeppades till Sverige för att sedan gå i arv inom familjen sedan dess.


Verken säljs under vårens Important Spring Sale den 14–16 juni

Auktion Live: 14–16 juni, Arsenalsgatan 2, Stockholm
Katalog Online: 30 maj
Visning 8–13 juni, Berzelii Park 1, Stockholm
Öppet Vardagar kl 11–18, helg kl 11–16


Läs mer om auktionen
Bjud på verken


Kontakta specialist


Andreas Rydén
Stockholm
Andreas Rydén
Chefsspecialist konst, Vice VD
+46 (0)728 58 71 39
Lena Rydén
Stockholm
Lena Rydén
Chef konst, specialist modern och klassisk konst
+46 (0)707 78 35 71
Mark Sjöberg
Stockholm
Mark Sjöberg
Specialist konst, grafik
+46 (0) 707 88 84 72