brickbord, på benställning av Uno Åhrén, egen ateljé, Stockholm, ca 1922-25.
Tennskiva med punsad och ciselerad dekor av amoriner, faun, sjöjungfru, drake omgivna av växtornament, signerad A Petrus i tennet, benställning i svartlackerad björk med balusterformat ben på fyrsidig, profilerad fot. Höjd 50 cm, 41,5 x 41,5 cm.
Smärre, normalt slitage.
Kooperatör och författare Anders Hedberg (1895-1985), Stockholm.
Därefter genom arv till nuvarande ägare.
Hedvig Hedqvist, Rikard Jacobson & Jan von Gerber, "Modernt Svenskt Tenn", Atlantis 2004, jämför s. 18 samt s. 60.
Marie Rehnberg, "Anna Petrus - Skulptör, industrikonstnär och pionjär", Arena 2022, se benställningen avbildad och även samma motiv på bricka med ett annat underrede s. 73.
Bricka och modell på benställning finns avbildade i Anna Petrus arkiv.
Med sin skulpturala och konstnärliga ingång till brukskonsten intog Anna Petrus en särställning jämte samtida formgivare, och bidrog till en förnyelse av den svenska tennkonsten på 1920-talet. Hennes period som aktiv konsthantverkare och skulptör blev alltjämt kortvarig, och tidiga möbler likt föreliggande brickbord, utförda i hennes egen ateljé under 1920-talet, är synnerligen ovanliga och torde ses som verkliga rariteter.
Anna Petrus var skulptör, industridesigner och formgivare, verksam i början av förra sekelskiftet. Hon föddes som Anna Petersson, dotter till en medicinprofessor och en grevinna, och tog sig efternamnet när hon utbildade sig på Konsthögskolan. Hon ärvde en mindre förmögenhet vid 11 års ålder då hennes mamma dog, vilket möjliggjorde att hon tidigt kunde utbilda sig i London och resa till Italien och Frankrike.
Anna Petrus stora internationella genombrott kom med världsutställningen i Paris 1925, där hon visade upp föremål i tenn och gjutjärn, i Swedish Grace-stil. Tenn var vid den tiden ett material som ansågs omodernt, men dess popularitet ökade i takt med att formgivare som Petrus kunde se dess fördelar. 1924 påbörjade hon ett samarbete med det då nyetablerade Firma Svenskt Tenn. Lejonet kom att bli ett återkommande motiv i Anna Petrus produktion, både som skulpturer och som stiliserade dekorer.
Läs mer