Kan inte nå servern

Specialistens val – Jonatan Jahn listar design

Jonatan Jahn väljer sina favoriter från Contemporary Art & Design

Designavdelningen innehåller flera ikoniska objekt från 1980-talet och visar ett urval av de senaste årens mest eftertraktade objekt. För designvärlden innebar 1980-talet stora framsteg och förändringar där Memphisgruppen i Milano och Jonas Bohlin i Stockholm visade exempel på hur nya formnormer och idéer etablerades. Inför Contemporary Art & Design har vi pratat med Bukowskis designspecialist Jonatan Jahn.

För nya samlare som vill börja samla design, vilket verk skulle kunna vara en bra start bland auktionsutbudet?
Jag förordar ofta att våga köpa objekt från samtida formgivare. Priserna är relativt låga och föremålen är unika eller gjorde i små serier. Jag tycker personligen det är kul att ha något som ingen eller väldigt få andra har och bara tanken på att ha köpt en blivande klassiker är ju kittlande!

Bland utbudet i denna auktion skulle jag säga att man som ny samlare ska satsa på objekt av Åsa Jungnelius, Hanna Hansdotter eller Jonatan Nilsson. Det här är formgivare som idag jobbar gränsöverskridande mellan konst, konsthantverk och design.

Hanna Hansdotters "Dripping Print" katalognummer 63 eller Jonatan Nilssons "Mirror Lamp" katalognummer 77 är båda bra objekt att satsa på och håller både som konstobjekt och att inreda med!

Vilket objekt skall man satsa lite extra på om man är en mer etablerad samlare?
Auktionen innehåller tre nyckelverk av Åsa Jungnelius som representerar Jungnelius konsthantverk med en tydlig agenda. Jungnelius verk och konstnärskap präglas en symbolik och ett utpräglat ifrågasättande av sociala normer och hierarkier. Olika versioner av verken finns idag representerade på museer i Sverige. "Lipstick" katalognummer 66, "Snippan" nr 67 och "Storstaken" nr 68 är i min mening kommande klassiker och absolut kommande samlarobjekt. Jungnelius avslutade just utställningen "Artefakter" på Vandalorum och är idag en av vår tids mest betydande konsthantverkare och glaskonstnärer.

Vad kan vi förvänta oss av visningen för Bukowskis Contemporary Art & Design?
En inspirerande visning där klassisk samtida design möter mer ovanliga och exklusiva verk av kända arkitekter och formgivare.


Jonatan Jahns tre höjdpunkter:

Jasper Morrison "Ply Chair/open back för Vitra"
I urvalet av objekt som representerar 1980-talet ges här tillfälle att köpa en världsarkitekts designhistoriska milstolpe. Morrisons utställning år 1988, där stolen "Ply Chair Openback" med tillhörande bord visades, sägs ibland ha varit sista sucken för den postmoderna rörelsen. Morrisons enkelhet och fokus på funktion och att skapa en avskalad och stillsam interiör slog ner som en bomb efter att Memphisgruppen varit det ledande formidealet under stora delar av 1980-talet. Stolarna och bordet som säljs på höstens auktion är tidiga exemplar, inköpta i Stockholm omkring år 1989, året efter Morrisons genombrottsutställning i Berlin 1988.

Jonas Bohlin "Concrete" för Källemo
För designvärlden innebar 1980-talet stora framsteg och förändringar där Memphisgruppen i Milano och Jonas Bohlin i Stockholm visade exempel på hur nya formnormer och idéer etablerades. Betongstolen är en monumental klassiker för svensk postmodernism. Få objekt är så ikoniska och symboliska för sin tid. På auktionen finns möjlighet att förvärva en "Concrete" med lågt nummer i upplagan och i riktigt gott skick.

Ettore Sottsass "Quisisiana" Memphis, Italien efter 1981
Sottsass lekfulla och personliga formspråk ligger mig varmt om hjärtat. Den här taklampan kan liva upp vilken stel interiör som helst. Ingen kan undgå att se hur Sottsass och Memphisgruppen vände upp och ner på designvärlden med sin utställning i Milano 1981. Memphis går aldrig ur tiden.


När är det visning och auktion?

Contemporary Art & Design
Visning: 7–11 november på Berzelii Park i Stockholm
Auktion: 12 november på Arsenalsgatan 2 i Stockholm



Jonatan  Jahn
Stockholm
Jonatan Jahn
Ansvarig specialist samtida och modern design
+46 (0)703 92 88 60