Kan inte nå servern

Ikea och Bukowskis – visst passar dom ihop!

Redan idag synnerligen sällsynt; soffan "Hilton"!

Ikea och Bukowskis. Begrepp som går ihop? Nja, länge har de intagit varsin pol där den ena är ”Köp billigt och byt ut när du tröttnar” och den andra stått för ”Lägg en ordentlig slant och investera för livet”, lite enkelt uttryckt. Men tiderna förändras. Bukowskis har med sitt onlineutbud nått nya grupper och Ikea har efter drygt sjuttio år presterat ett och annat hållbart toppobjekt. Andreas Siesing, Bukowskis-medarbetare och författare till boken Svenska möbler 1930 – 1970 ger sin syn på företaget.

Hur mycket Ikea-föremål kommer in till Bukowskis?
Hittills i år är det ett par hundra möbler, som har sålts som IKEA-föremål. Ett inte obetydligt antal. Sen är det sannolikt så att det runnit igenom ett antal föremål (i synnerhet möbler) där vi inte uppmärksammat att de kommer från Ikea.

Säljs det mer Ikea hos oss nu än tidigare?
Ikea har gått från att vara ett skällsord i vår bransch till att bli ett begrepp som skapar mervärde till föremålen, inte minst ekonomiskt. I takt med att Ikea utomlands alltmer har kommit att bli en ambassadör för Sverige har även det inhemska intresset ökat. IKEA har blivit en naturlig del av kulturarvet. Kanske krävs det ett par decenniers perspektiv för att man ska kunna värdera den här typen av fenomen. En bidragande orsak är otvivelaktigt det växande intresset för folkhemsestetiken. På det området går det inte att bortse från Ikea då deras försäljning under 1950-, 60- och 70-talet stod för en betydande del av den totala möbel- och heminredningsmarknaden i Sverige.

”Ikea är slit och släng”, håller du med om det?
Det är svårt att värja sig mot det påståendet om man tar i beaktande Ikeas försäljningsvolymer och det faktum att de kanske mer än någon annan svensk aktör på området har använt sig av priset som konkurrensmedel. Samtidigt har de under mer än ett halvt sekel erbjudit tusentals kvalitetsprodukter. I synnerhet gäller detta på möbelsidan där många modeller med decennier på nacken är förvånansvärt aktuella och att de tack vare hög kvalitet på produktionssidan än idag tål vardagens slitage. Dessutom har Ikea genom åren erbjudit en rad modeller som i första hand inte riktat sig mot de allra tunnaste plånböckerna.

Hur skulle du placera Ikeas bidrag till begreppet "vackrare vardagsvara"?
Det begreppet uppstod som en del av ett för Europa gemensamt tankeförråd. En central roll spelades av Deutscher Werkbund där många utvecklande idéer föddes. Om man vill går det att dra paralleller till Ikeas utbud av prisbillig kvalitet. Men inte heller detta utbud är rakt igenom svenskt. Ikea har hämtat snickeriteknisk finess och högkvalitativ industriell produktion från bland annat Danmark, Polen och forna Östtyskland. Tveklöst är att Ikea från 1900-talets mitt fram till idag har försett oss med bra bruksföremål, god design och prisvärd kvalitet. Ikea har varit med om att möblera det svenska folkhemmet men även för hemmiljöer runt om i världen har fenomenet Ikea blivit ett begrepp som nästan alla har en åsikt om. Utöver detta har en mängd kortlivade artiklar kommit och gått. Några av dessa har blivit rariteter. Åter andra väntar på att återupptäckas.

Hur är det med Ikeas 1700-talsserie, säljer vi den?
Ja, 1700-talsmodellerna säljer vi gärna.

Vad som helst passerar förstås inte Bukowskis nålsöga: lista Ikeas bästa saker genom tiderna och som faktiskt har ett beständigt andrahandsvärde och utse gärna din favorit.
Nej, det är riktigt, allt kan inte säljas på Bukowskis. Men det finns mycket att välkomna. Mina personliga favoriter växlar ständigt. Här är åtta exempel:

VILFÅTÖLJEN DRAKE
Den här möbeln har allt man kan önska av Ikeas tidiga 1970-tal: stålrör, orange plast och brun manchester. En stark symbol för IKEA:s plastprogram. Den långa, produktionsmässigt sett inte okomplicerade sittbaljan är en fröjd för ögat - och för ryggen.

KARMSTOLEN DEBUT
En av många välformade dansktillverkade IKEA-stolar. Modellen var mycket populär genom hela 1960-talet.

MATBORDET MOMENT
Ikeas 1980-tal är fullt av kortlivade, mer eller mindre postmoderna artiklar i metall och glas. Niels Gammelgaard lyckades dock upprepade gånger att ta fram modeller som under flera år hade en stadig publik. Matbordet Moment är ett fint exempel på Gammelgaards formgivning från nämnda decennium.

STOLEN VILBERT
675 kr enligt 1994 års IKEA-katalog kostade världsnamnet Verner Pantons färgglada stol av träfiberplattor.

FÅTÖLJEN IMPALA
Ett utomordentligt exempel på en möbel för det tidiga 1970-talets informella sällskapsmiljöer. Lägsta tänkbara sitthöjd!

SOFFAN HILTON
Dansk propagandadesign! Här har vi, tror jag, en av framtidens verkliga IKEA-rariteter. Redan idag synnerligen sällsynt.

BARNSTOLEN DINO
I en tid då stålrör var högsta mode etablerades detta material även i den barnanpassade miljön. Den 3 kg tunga modellen fick mycket uppmärksamhet i fackpressen.

SOFFBORDET KOMBI II
Stram 60-talsdesign i perfekt kombination med stryktålig linoleumskiva.

HAR DU IKEAMÖBLER SOM DU VILL HA VÄRDERADE?
Kontakta mig – eller få hjälp med Värdering online.
INLÄMNING PÅGÅR – VÄLKOMMEN!