Kan inte nå servern
673
1391066

Albert Edelfelt

(Finland, 1854-1905)
Utropspris
800 000 - 1 000 000 SEK
70 600 - 88 300 EUR
73 700 - 92 100 USD
Klubbat pris
Återrop
Köpinformation
För konditionsrapport kontakta specialist
Rasmus Sjöbeck
Stockholm
Rasmus Sjöbeck
Assisterande specialist klassisk konst
+46 (0)727 33 24 02
Albert Edelfelt
(Finland, 1854-1905)

Barnporträtt föreställande konstnären Berndt Lindholms son Ragnar

Signerad A. Edelfelt och daterad 1875. Utförd i Paris. Duk 47 x 38 cm.

Utställningar

Finska Konstföreningens exposition, Riddarhusets stora sal, Helsingfors, 1879, kat. nr 25a.

Litteratur

Werner Söderhjelm, "Profiler", Helsingfors, Holger Schildts, 1923. Omnämnd s.232 f.
Jac Ahrenberg, "Människor som jag känt : personliga minnen, utdrag ur bref och anteckningar", del III, Helsingfors, 1908. Omnämnd s. 38 ff.
Bertel Hintze, "Albert Edelfelt", del I, Söderström & Co, Helsingfors, 1942, omnämn och illustrerad i svartvitt s. 75. Upptagen i katalogdelen (III) med nr 63 s. 19.
"Albert Edelfelt 1854-1905", Ateneum Art Museum, Helsingfors, 2004. Upptagen i förteckning över utställningar under år 1879 som nr 25a "Porträtt av ett barn" 1875, s. 33.

Övrig information

Albert Edelfelt blev tidigt erkänd på den internationella konstscenen och rörde sig mellan det lokala och det kontinentala livet vilket syns i hans målningar. Med Edelfeldt blev den finländska konsten en europeisk angelägenhet, Motivvärlden visar en konstnärlig bredd som växlar från historiemåleri till prestigefyllda internationella societetsporträtt till ljusa folklivsscener från den finska skärgården.

Tack vare ett statligt stipendium fick den unge konstnären Albert Edelfeldt möjlighet att lämna Helsingfors och ge sig ut i Europa. Vägen förde honom först till konstakademin i Antwerpen och sedan vidare till dåtidens konstnärliga centrum, Paris. Där fanns sedan tidigare växande koloni finska och svenska konstnärer bl. a. Berndt Lindholm, Adolf von Becker och Ernst Josephson.

Den första impressionistutställningen hölls 1874, samma år som konstnären anlände till Paris. Edelfeldt lockades dock inte av de ryktbara, fria målarskolor som flera av de nordiska målarna sökte sig till. Han ambivalenta inställning till impressionisterna fick honom att söka sig till en utbildning mer präglad av det akademiska historiemåleriet. 1874 skrev han in sig vid Jean-Louis Gérômes ateljé vid Ecole Nationale des Beaux-Arts. Med tiden utvecklade han ett stort internationellt nätverk bland konstnärer, samlare, skribenter och kulturpersonligheter i ett Paris som sjöd av liv. Bertel Hintze har beskrivit hur Edelfelt hälsades med gyckel hos Gérôme; efter att han bjudit på den obligatoriska omgången vin och cigarrer och under allmänt jubel sjungit en svensk sjömansvisa, blev han upptagen i den nya kamratkretsen.

De omedelbara framgångarna lät emellertid vänta på sig. Edelfelts första komposition "Rokokodam", utförd i Paris 1874, möttes med besvikelse hos kritikerkåren hemma i Finland. Hintze beskriver det hela enligt följande: ”Edelfelt var djupt upprörd över det offentliga nederlag han lidit. För att rehabilitera sig sände han våren 1875 till Salongen ett vid årsskiftet målat porträtt av Berndt Lindholms gosse; hans melankoli stegrades till förtvivlan, när porträttet refuserades av juryn. Enligt Jac. Ahrenberg, som vid denna tid vistades i Paris, ansåg han skeppsbrottet definitivt och beklagade vid den första chocken, att han ej haft förstånd att kvarstanna vid universitetet och bli en söndagsmålande lektor i grekiska.”

I auktionens betagande barnporträttet av Ragnar Lindholm porträtteras den lille två-åringen mot en mörk, närmast svart bakgrund. Det för tankarna till ett mer traditionellt historiemåleri, vilket skulle bli Edelfets stora genombrott men målningen "Drottning Blanka”, antagen till Salongen 1877. Samtidigt ser vi hur de nya konstnärliga strömningarna har påverkat konstnärens teknik och attityd. Penselföringen är bred och energisk, koloriten kraftig och konstnären har i ett ögonblick fångat barnets rättframma och öppna blick. Porträttet skall ses som ett viktigt steg på vägen mot det uppburna och hyllade måleri som utfördes av Edelfelt den efterföljande tiden. Idag tillhör Edelfeldt den finska konsthistoriens mest älskade konstnärer, uppmärksammad med utställningar över världen. Sommaren 2022 kunde den parisiska publiken åter möta Albert Edelfelt i den retrospektiva utställningen "Albert Edelfelt - Lumières de Finlande".

Konstnär

Albert Edelfelt betraktas som en av Finlands största konstnärer under 1800-talet. Efter studier i Antwerpen och Paris slog han sig ner i Frankrike, där han belönades både med flera utställningsmedaljer och med Hederslegionen, bl.a. för det berömda porträttet av Pasteur. Han blev även kallad av Alexander III till St. Petersburg för av avporträttera dennes barn. Edelfelt återkom ofta till motiv ur den finländska historien, såsom illustrationerna till Fänrik Ståls sägner.
Edefelts motiv visar en konstnärlig bredd som växlar mellan folkliv i den finska skärgården, prestigefyllda societetsporträtt och historiemåleri. I sina vardagsnära skildringar lyckades han förena det traditionella akademiska måleriet med friluftsmåleriets nya tekniker, vilket nådde stora framgångar i Frankrike. Målningen Ett barns likfärd tilldelades en tredje klassens medalj på den årliga Salongen i Paris 1880, vilket var den dittills största internationella framgången för finländskt måleri.
Albert Edelfelt finns representerad framförallt på Ateneum i Helsingfors men även på Nationalmuseum i Stockholm samt på museer i Köpenhamn, Luxemburg och Paris.

Läs mer